Jokaisella horoskooppimerkillä uskotaan olevan omat syntymä- ja onnenkivensä.

Astrologiavillityksen takana vaikuttaa epävarma maailmantilanne – “Sota-ajat voivat lisätä suosiota”

Horoskooppien suosio vaihtelee aalloittain. Syitä suosioon voi etsiä ympäröivästä yhteiskunnallisesta tilanteesta.

Hakusanat horoskoopit ja astrologia tuottavat sosiaalisessa mediassa miljoonia osumia. Etenkin nuorten suosimilla alustoilla TikTokissa ja Instagramissa osumia tulee jopa miljardeja. Englanninkielisillä hakusanoilla (zodiac signs ja astrology) osumien määrä kasvaa entisestään.

Horoskooppien kasvava trendi tulee kognitiiviseen psykologiaan erikoistuneelle tohtori Jukka Häkkiselle yllätyksenä.  Horoskooppien suosio on saanut tuulta purjeisiinsa ja trendi näkyy sosiaalisessa mediassa, kun taas Häkkisen käsityksen mukaan niiden suosio on ollut  laskussa.

Horoskooppien suosion vaihtelun syitä voi etsiä ympäröivästä yhteiskunnasta. Epävarmoina yhteiskunnallisina aikoina horoskooppien ja ennustuksien suosio kasvaa, mikä voisi selittää tämänkin hetkistä trendiaaltoa.

– Esimerkiksi sota-aikoina nämä ovat suosittuja. Toisen maailmansodan aikana natsi-Saksassa turvauduttiin ennustuksiin sitä enemmän, mitä huonommin taistelut menivät, Häkkinen toteaa.

Myös ihmisten kiinnostus omaan itseen voi selittää horoskooppimerkkien suosiota.

– Horoskoopeista etsitään elämänohjeita ja selityksiä. Niistä halutaan jotakin varmuutta epävarmaan elämään, ja toisaalta pyritään toteuttamaan itsetutkiskelua.

Miksi sitten jotkut uskovat horoskooppeihin? Häkkisen mukaan taustalla vaikuttaa niin kutsuttu Forer-efekti. Psykologi Bertram Forerin luomalla käsitteellä tarkoitetaan sitä, kuinka olemme taipuvaisia omaksumaan positiivisia kuvailuja itsestämme ja kokemaan ne henkilökohtaisiksi kuvauksiksi piirteistämme.

Esimerkiksi sota-aikoina nämä ovat suosittuja. Toisen maailmansodan aikana natsi-Saksassa turvauduttiin ennustuksiin sitä enemmän, mitä huonommin taistelut menivät

Jukka Häkkinen

Horoskooppeja lukevia ei voida työntää samaan lokeroon 

Horoskooppeja harrastavia ja niihin uskovia halutaan tyypitellä jonkun tietyn piirteen perusteella ja tehdä päätelmiä tietynlaisesta ihmistyypistä. Esimerkiksi vuonna 2022 julkaistu ruotsalaistutkimus ehdottaa horoskooppeihin uskovien olevan vähä-älyisiä narsisteja.

Häkkinen torppaa väitteen tietystä ihmistyypistä ja toteaa horoskooppeja harrastavia olevan laidasta laitaan, eikä heitä voi määritellä jonkin tietyn piirteen perusteella.

– Horoskooppiharrastustakin on monenlaista. On niitä, jotka lukevat naistenlehdistä kuukausihoroskoopin sekä niitä, jotka maksavat satoja euroja ennustuksesta ammattilaiselle.

Häkkinen lisää, että horoskooppeja on luettu ainakin 1960-luvulta asti. Niitä julkaistaan edelleen eri medioissa säännöllisesti.

– Kyllähän siihen joku syy on, että horoskooppeja julkaistaan vuodesta toiseen lehdissä. Ei niitä julkaistaisi, jos kukaan ei niitä lukisi.

Mitä mieltä tamperelaiset ovat horoskoopeista? Lue ja kuuntele juttu täältä