Monet nuoret kokoontuivat Cafe Lategameen katsomaan League of Legends -pelin finaalia.

Sosiaaliset kokoontumiset ovat E-sportin harrastajille tärkeitä – tapahtumat vahvistavat League of Legends -pelin ympärille rakentunutta yhteisöä

Tampereella sijaitseva Bar&Cafe Lategame on yksi niistä paikoista, joihin pelaajat ympäri Suomen kokoontuvat katsomaan pelejä tai pelaamaan turnauksia.

Bar & Cafe Lategame -pelikahvila vaikuttaa hiljaiselta, eikä tiskin takana pyörivää työntekijää lukuun ottamatta huoneessa ole juuri ketään. Kahvilan alakerrassa näky on kuitenkin toisenlainen: parikymmentä ihmistä on asettunut tuoleille ja sohville katsomaan seinälle heijastettua suoraa lähetystä.

Käynnissä on League of Legends -nimisen tietokonepelin kisakatsomo. Finaali järjestetään Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa, jonne tuhannet ihmiset ovat kokoontuneet seuraamassa korealaisen T1- ja kiinalaisen Weibo Gaming -joukkueen taistelua maailmanmestaruudesta.

League of Legends on Riot Gamesin julkaisema ja kehittämä moninpeli, jossa kaksi joukkuetta taistelee areenalla. Tällä hetkellä se on yksi maailman suosituimmista tietokonepeleistä, ja sen ympärille on muodostunut myös laaja kulttuuri ja yhteisö. Tämä näkyy hyvin Soulin finaalin yleisössä, sillä lukuisat fanit ovat pukeutuneet pelin hahmoiksi. League of Legends on etenkin Etelä-Koreassa todella suosittu, ja tunnettuja pelaajia fanitetaan samalla tavalla kuin artisteja tai urheilijoita.

Tärkeä osa pelaamista on nettikavereiden tapaaminen

Suomessa e-sport-ilmiö on huomattavasti pienempi ja monille täysin tuntematon. Erilaiset tahot kuitenkin järjestävät kisakatsomoja, jotta pelaajat ympäri Suomen voivat tulla seuraamaan peliä yhdessä. Tällaiset tapahtumat ovat pelaajille tärkeitä, ja monet tapaavat siellä nettikavereitaan jopa ensimmäistä kertaa.

Roope Reiman on tullut Cafe Lategameen katsomaan peliä lähinnä nähdäkseen pelikavereitaan, sillä heitä ei muuten tule nähtyä kovin usein. Reiman on pelannut kolmevuotiaasta asti, ja kahdeksan vuotta sitten hän tutustui League of Legends -peliin. Nykyään hän on yksi niistä pelaajista, jotka pelaavat peliä kilpailullisesti.
Kaverit ja yhteisö ovat tärkeä osa pelaamista, ja siksi tällaiset tapahtumat ovat merkityksellisiä.

– Kotona tulee oltua yksin koneella vähän liikaa, joten on kiva päästä välillä pois koneen ääreltä näkemään näitä ihmisiä, Reiman kertoo.

Ennen pelien alkua lavalla nähdään esiintymässä yhdysvaltalainen rock-yhtye Imagine Dragons ja sen jälkeen suosittu k-pop bändi New Jeans. Lähetyksen tunnelma on hyvin mahtipontinen: pokaalia kuvataan tunteellisen musiikin soidessa, ja pelaajista näytetään lyhyet esittelyvideot. Suureellisesta tyylistä tulee mieleen sekoitus Euroviisuja ja jalkapallon MM-kisoja.

Kun pelit alkavat, ihmiset Cafe Lategamin katsomossa alkavat kannustaa suosikkijoukkuettaan. Ulkopuolisen katsojan silmin peli näyttää hieman sekavalta, ja siksi englanninkielisestä selostuksesta on suuri apu. Tilanne muistuttaa kokonaisuudessaan jääkiekko- tai jalkapallopeliä – ihmisten sijaan ruudulla kuitenkin heiluu erilaisia hahmoja aseiden kanssa.

Katsojat olivat odottaneet näkevänsä viisi peliä, mutta ottelu ratkeaakin jo kolmannen jälkeen. T1 on voittanut jokaisen pelin, ja se on vuoden 2023 League of Legends -maailmanmestari. Vaikka lopetus on hieman lattea joukkueen ylivoimaisuuden takia, on koskettavaa nähdä pelaajien ilo heidän tarttuessaan pokaaliin. Voittajajoukkue saa palkinnoksi lähes puoli miljoonaa dollaria.

Katsomossa hurrataan, minkä jälkeen ihmiset alkavat miettimään loppupäivän suunnitelmia. Pikkuhiljaa Bar&Cafe Lategame hiljenee, kun ihmiset suuntaavat porukoissa viettämään aikaa muualle.