Taideala on ollut aina Sanni Saarelle selvä uravalinta.

Kameran virhe johti puhuttelevan teeman löytämiseen – Kuvataitelija Sanni Saarelle taiteessa tärkeää on avoin mieli sekä omaan intuitioon luottaminen

Sanni Saaren Minor Glitches -näyttelyssä teemana ovat poikkeamat kaikissa muodoissaan. Ennakoimattomuus on osa taiteilijan ammattia ja sitä, miten Saari löytää puhuttelevia teemoja.

– Se on ollut näin jälkikäteen ajateltuna pienestä pitäen selvä juttu.

Näin Tampereella tällä hetkellä asuva, Raumalta lähtöisin oleva valokuva- ja installaatiotaiteilija Sanni Saari kuvailee, miten päätyi aikoinaan taiteen alalle. Varsinkin valokuvaan Saarella on ollut pitkäaikainen suhde, ja taustaa löytyy myös musiikin puolelta. Kaiken tämän välissä media-alakin on kiinnostanut.

– On ollut ihanaa pystyä yhdistämään tätä kaikkea kuvataiteilijana. Esimerkiksi musiikkitaustaa voin hyödyntää äänitaiteessa, Saari kertoo.

Työssään Saari ei ole täysin yhteen tekniikkaan sitoutunut, mikä tuo vapautta tekemiseen. Saaren Minor Glitches -näyttelyssä nähtävillä on erityisesti mediainstallaatioita sekä valokuvia. Saaren taiteen moninaiseen tekniikkapalettiin kuuluu kuitenkin valokuvan ja mediainstallaatioiden lisäksi performanssitaide, valotaide sekä tekstitaide. Tuntemattomille alueille hyppääminen on ollut kiehtovaa.

– Tuntuu, että se millaista taidetta teen laajenee koko ajan, Saari toteaa.­­­ ­

Teknologian siivittämänä

Teknologian kehitys on vaikuttanut paljon Saaren uralla. Teknologia ja digitaalisuus ovat mahdollistaneet vapaammat kädet taiteessa. Kameroiden kehitys sekä tekoäly ovat erityisesti olleet pohdinnan aiheena.

– Kiinnostaa erityisesti, miten lähelle tekoälyllä luotu kuva alkaa mennä valokuvaa. Jännittävää taiteilijana on se, missä niin sanottu raja menee. Tekoäly voi hyvin olla taiteessa yksi väline muiden joukossa. ­­­

Inspiraatio tuntuu kumpuavan milloin mistäkin ja monesti se, mikä tekniikka on sillä hetkellä käytössä, vaikuttaa. Työympäristön rooli on myös suuri, sillä esimerkiksi pimeässä työskentely auttaa Saarta valokuvatessa pääsemään oikeaan tunnelmaan. Olennaista Saarelle on kuitenkin ollut pitää mieli avoimena, jolloin löytyy aina jokin teema, joka alkaa yhtäkkiä puhutella. Omaan intuitioon luottaminen on ollut tärkeää siinä, miten puhuttelevia teemoja lähtee toteuttamaan.

Teemojen löytymisen yllätyksellisyydestä esimerkkinä toimii Minor Glitches -näyttelyssä nähtävillä oleva merkillisen näköinen kummituskuva, joka sai alkunsa ihmishahmon muotoisesta kameran virheestä.

– Olin kuvaamassa studiolla, kun valokuviin ilmestyi jonkinlainen kameran virhe. Nämä kuvat näyttäytyivät erilaisina kuin muut ottamani kuvat, ja tämä ihmishahmoinen poikkeama puhutteli minua. Siitä lähti sitten poikkeukset ja poikkeamat teemana kiinnostamaan.

Pintaa syvemmältä

Yleisesti Saarta kiinnostavat filosofiset kysymykset ja teemat, kuten olemassaolo sekä oman tietoisuuden mysteeri.

– Sen lisäksi kaiken pohjalla tuntuu olevan eräänlainen kuolevaisuuden pelko, tietynlainen melankolisuus, joka seuraa minua koko ajan, Saari kertoo.

Taiteen roolin yhteiskunnassa Saari näkee suunnan näyttäjänä ja muutoksen tekijänä, joka myös tekee yhteiskunnassa tapahtuvia muutoksia näkyväksi. Hänelle tärkeää taiteessa on myös eri ikäisten ihmisten huomioon ottaminen.

– Minusta on ihanaa, jos pystyn luomaan paikan, hetken tai kokemuksen, jossa olla läsnä. Turvallisen tilan, joka vie katsojan mietteisiinsä.

Taiteilijan ammattiin liittyy monia haasteita, kuten epävarmuus, näyttelyiden pitämisen hektisyys sekä itsensä irrottaminen teoksista. Saari on kuitenkin iloinen, että moni löytää taiteen luokse ja kehuu taiteilijayhteisön antamaa tukea.

– Rohkeasti uskominen omaan tekemiseen ja omaan ääneen luottaminen ovat tärkeitä ominaisuuksia taiteilijana. On ihanaa nähdä uusia innokkaita kuvataiteilijoita, jotka ovat valmiita haastamaan rajoja ja luomaan jotain uutta.

 

Minor Glitches -näyttely oli nähtävänä Pirkkalan Galleria 2:ssa 11.1.-5.2.2024. Saaren teoksia voi käydä katsomassa hänen sivuiltaan.