Elsa Paakkisen kolumni: Kun lihan hinta nousee, voisivatko kaupan ruskeat papanat pelastaa lompakon?

Elsa Paakkinen
Elsa Paakkinen

Olin käymässä lähikaupassani, kun katseeni kiinnittyi lihaosaston hintoihin. En yllättynyt mutta järkytyin – halvin 400 gramman nauta-viljapossun jauhelihapaketti maksaa nykyään neljä euroa!

Lihan hinta onkin noussut lähiaikoina suuresti. Onnekseni minulle maistuu paremmin kaupan pientä papanaa muistuttava soijarouhe, joka säilyy ikuisuuden ja maksaa kolme euroa puolelta kilolta.

Ihmisten kuulee usein puhuvan siitä, ettei kasvisruokaa haluta tehdä sen kalliin hinnan takia. Vertaillessa soijarouhetta esimerkiksi jauhelihaan ajatus kuulostaa kuitenkin enemmän huonolta vitsiltä.

Paketti jauhelihaa vastaa 70 grammaa kuivaa soijarouhetta, mikä tarkoittaa, että 500 gramman soijarouhepussissa on valmista tavaraa noin seitsemän jauhelihapaketillisen verran. Soijarouheen kilohinta on myös jauhelihaa lähes puolet halvempi. Rouheesta saa siis kilohinnallaan neljätoista perusannosta ruokaan, kun jauhelihasta saa omalla kilohinnallaan kaksi ja puoli.

Kasvissyöjien vihaajat löytävät usein myös kasvisruoan ravintoaineista sanomista. Kun tarkastellaan näitä turhia, mutta myös yllättävän olennaisia mikroravinteita, voimme huomata soijarouheen voittavan jauhelihan ravintosisällössään esimerkiksi kuidun, kalsiumin ja magnesiumin määrissä. Ravintosisällöistä löytyy helpottava tieto myös makroja aktiivisesti seuraaville: proteiinipitoisuudessa soijarouhe jää vain muutaman gramman jälkeen verrattaessa jauhelihaan. 

Ymmärrän hyvin, että vanhoista tutuista raaka-aineista voi olla vaikea luopua. Kuitenkin, esimerkiksi makaronilaatikkoa syödessä tulee harvoin ajateltua, mitä ruskeat pallerot makaronien välissä oikeastaan edes ovat. Jos haluaa inspiraatiota soijarouheen käyttöön ruoassa, voi ajatella kuten jauhelihan lähde ajattelee syödessään soijarehunsa: kuten nauta konsanaan, lihaksiin voi saada energiaa soijasta!