Nikotiinipussit ovat nousseet perinteisen nuuskan rinnalle.

Nuorten tupakointi vähenee, mutta rinnalle nousee uusia tuotteita – Vapettaminen ja nikotiinipussit yleistymässä alaikäisten keskuudessa

Tuotteiden uutuus ja nuoriin vetoava markkinointi selittävät sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien suosiota. Yleisessä keskustelussa tuotteiden terveydelliset haitat eivät ole vielä näkyvillä.

Yhä harvempi suomalaisnuori tupakoi, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimuksessa. Peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille tehty kyselytutkimus kertoo nuorten vähentyneestä päihteiden käytöstä, mutta paljastaa sähkötupakan ja nikotiinipussien nousevan suosion.

THL:n erityisasiantuntija Otto Ruokolaisen mukaan vapettamisen suosiota selittää sen uutuus ja markkinointi, joka vetoaa nuoriin.

–  Perinteisen tupakan haitoista on tiedotettu jo vuosikymmeniä, mutta uusien tuotteiden haitoista nuoret eivät välttämättä ole vielä tietoisia.

Pitkäaikaisvaikutukset näkyvät vasta vuosikymmenien päästä, mutta haitat ovat jo tiedossa

FAKTA

Suosion kasvu on ollut nopeaa

  • 2019 sähkötupakkaa oli kokeillut 34 prosenttia vastanneista.
  • Tänä vuonna luku oli 40 prosenttia.
  • Tänä vuonna päivittäin vapea ilmoitti käyttävänsä pojista yhdeksän ja tytöistä 13 prosenttia.
  • Myyntirajoitusten poistumisen jälkeen jo neljännes nuorista on ilmoittanut kokeilleensa nikotiinipusseja 2024.

Sama näkyy myös nikotiinipusseissa, jotka ovat nousseet vauhdilla perinteisen nuuskan rinnalle. Syynä on viime vuoden myyntirajoitusten poistuminen. Nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden haitallisia vaikutuksia ei ole vielä tutkittu paljon, mutta merkittävimpänä yhteisenä tekijänä niillä on riippuvuutta aiheuttava nikotiini.

Myös uusien tuotteiden markkinointi on iso osa niiden suosiota. Varsinkin vapea on usein kuvattu tupakan terveellisenä versiona, mutta Ruokolaisen mielestä tästä vertailusta pitäisi päästä eroon.

– Jos vertailukohteena ovat savukkeet, jotka käytännössä tappavat puolet sen käyttäjistä, melkein mikä tahansa tuote voidaan nähdä vähemmän haitallisena. Jo nyt tiedetään, että tuotteet ovat terveydelle haitallisia.