“Meidän tulisi kääntää sitä ajattelua siihen, että tämä ei ole jossain tuolla tapahtuva asia”, Milka Suuniittu-Sakari sanoo.

Lähisuhdeväkivaltaa ympäröi hiljaisuuden kulttuuri – Yksinjäämisen kokemus voi tuntua jopa pahemmalta kuin itse teko

Hämeenkadun ampumisen jälkeen julkiseen keskusteluun nousi naisten kokeman lähisuhdeväkivallan laajuus. Ongelmaa pahentaa sitä ympäröivä hiljaisuuden kulttuuri, jota yhteiskunnassa tulisi lähteä murtamaan.

Lähisuhdeväkivalta on Suomessa yhteiskunnallinen ongelma, ja ilmiönä se kohdistuu vahvasti enemmän naisiin kuin miehiin.

– Usein ensimmäisenä reaktiona on se, että miksi nostetaan esiin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, vaikka tilastojen mukaan tiedämme, että tämä on sukupuolittunut ilmiö Suomessa, Tampereen ensi- ja turvakoti ry:n turvakotipalveluiden päällikkö Milka Suuniittu-Sakari sanoo.

Suomessa usein ajatellaan lähisuhdeväkivallan kuuluvan yksityisyyden piiriin, Suuniittu-Sakari kertoo. Tämä vaikeuttaa ongelman laajuuden hahmottamista sekä siihen puuttumista.

Tätä hiljaisuuden kulttuuria Suuniittu-Sakari haluaisi lähteä murtamaan. Vaikka tietoisuus asiasta on lisääntynyt, tarvittaisiin keskusteluihin silti Suuniittu-Sakarin mukaan asennemuutosta, sillä ongelman kanssa yksin jääminen saattaa joskus tuntua jopa pahemmalta kuin itse teko.

Kuuntele turvakotipalveluiden päällikön Milka Suuniittu-Sakarin haastattelu alta. Haastattelusta on saatavilla myös tekstiversio