– Pelkkä oikeisiin faktoihin tuijottaminen ei yksin riitä perusteluksi hyvälle journalismille, sanoo journalistiikan dosentti Olli Seuri

Uutiset synnyttävät lukijoissaan mielikuvia, jotka eivät aina vastaa todellisuutta – Mikä on median vastuu?

Uutismediat oikaisevat faktavirheitään ja sitoutuvat totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen, mutta silti uutisointi saattaa synnyttää vinoutuneita mielikuvia lukijoilleen. Asiantuntija korostaa median vastuuta faktojen oikeellisuudesta.

Uutismedioilla on ymmärrettävä tarve tarttua juttuaiheisiin, jotka myyvät hyvin. Joskus pienetkin asiat kasvavat uutisvirrassa kymmenien juttujen kokonaisuuksiksi, jolloin lukijoille saattaa syntyä vääristynyt mielikuva todellisuudesta. Kun journalismin seurauksena syntyykin vääriä mielikuvia yhteiskunnasta, kysymys median vastuusta nousee esiin.

Journalistiikan dosentti Olli Seuri näkee, ettei medioilla voi olla vastuuta yksittäisille lukijoille syntyvistä mielikuvista, mutta peräänkuuluttaa kokonaisesityksen oikeellisuutta.

– Ajattelen, ettei medialla ole vastuuta yleisössä heräävistä mielikuvista, mutta medialla on iso vastuu siitä, että juttujen faktat ovat oikein ja esitetty oikeassa kontekstissa.

Nopeatempoisessa verkkouutisoinnissa uutisaiheet vaihtuvat nopeasti, jolloin uutisoinnin volyymilla on erityistä merkitystä. Seurin mukaan toimituksissa käydään keskustelua yksittäisistä julkaisupäätöksistä, mutta juttuvirran synnyttämistä mielikuvista voisi puhua enemmänkin.

Kuuntele Olli Seurin haastattelu alta. Haastattelusta saatavilla myös tekstiversio.