Milla Turtosen analyysi: Päihdemaailman karkkitaatelit – nikotiinipussien markkinointi terveellisinä tekee niistä tupakkatuotteita haitallisempia

Istun illallispöydässä tuttavieni kanssa, kun yksi heistä tapansa mukaan ottaa syömisen jälkeen esille nikotiinipussin. Toinen kuitenkin pysäyttää hänet ja ilmoittaa, että juhlatilaisuuden kunniaksi hänellä on mukanaan nuuskaa. Minulle selitetään, että ”ei viitsitä käyttää nuuskaa kuin vain erityistilaisuuksissa”. Tupakkatuotteet ovat heille siis juhlimisen yhteyteen kuuluvia paheita, mutta nikotiinipussit sen sijaan harmiton osa arkea.

Nikotiinipussien käyttö on lisääntynyt laajasti Suomessa. Niiden laillistuminen on lisännyt erityisesti nuorten nikotiinin käyttöä niin paljon, että puhutaan nikotiiniriippuvaisen sukupolven synnystä. Nikotiinipussit luokiteltiin aiemmin lääkkeiksi, joiden avulla olisi helpompi päästä eroon tupakkatuotteista. Vuoden 2023 keväällä lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea muutti linjaustaan, mikä vapautti nikotiinipussit myytäviksi päivittäistavarakauppoihin. Vaikka nikotiinipusseja ei luokitellakaan enää lääkkeiksi, on mielikuva niiden terveellisyydestä pysynyt.

Tupakattomuus ei kuitenkaan tarkoita terveellistä, siinä missä taatelitkaan eivät ole terveyspommeja.

Terveellistä kuvaa nikotiinipusseista luo se, ettei niissä ole tupakkakasvin osia. Nikotiinissa itsessään on kuitenkin terveyshaittoja, puhumattakaan siitä, että useissa nikotiinipusseissa nikotiini on uutettu juuri tupakkakasvista. Nikotiinin määrä on myös runsaampi nikotiinipusseissa verrattuna savukkeisiin.  Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n asiantuntija Saija Himanka huomauttaa, että haitalliseksi todetun nikotiinin vaikutusten suhdetta itse nikotiinin määrän kertautumiseen ei tiedetä vielä. Himanka on perehtynyt nikotiinipussien terveyshaittoihin sekä niiden laillistumisen vaikutuksiin suomalaisten nikotiinin käytössä.

On helpompaa vaihtaa pahe harmittomampaan vaihtoehtoon sen sijaan, että lopettaisi kokonaan. Samasta syystä herkuillekin keksitään terveellisiä vaihtoehtoja jatkuvasti. Esimerkiksi kuluneen vuoden aikana suurta suosiota sosiaalisessa mediassa ovat herättäneet karkkeja imitoivat maustetut taatelit. Taateleissa on yhtä lailla energiaa sekä sokeria, ja ne ovat hampaille haitaksi siinä missä karkitkin, mutta hedelminä taatelit mielletään huomattavasti terveellisemmiksi. Tämä terveellinen mielikuva johtaa siihen, että karkkitaateleita nautitaan huomattavasti enemmän kerralla kuin karkkia yleensä.

Kun vertaa nikotiinipusseja tupakkaa sisältävään nuuskaan, vaikuttaa ensimmäinen vaihtoehto kieltämättä jälkimmäistä terveellisemmältä. Tupakattomuus ei kuitenkaan tarkoita terveellistä, siinä missä taatelitkaan eivät ole terveyspommeja.

Suotuisaa kuvaa nikotiinipusseista luodaan myös lisäämällä niihin esimerkiksi vitamiineja, jotka eivät kuitenkaan imeydy nikotiinipussia käyttämällä. Kyseisistä vitamiineista ei siis ole nikotiinipusseissa mitään hyötyä, mutta ne edesauttavat terveellistä mielikuvaa. Vitamiinien lisäksi käyttäjiä houkutellaan erilaisilla makuaineilla ja värikkäillä pakkauksilla. Makuaineet ovat erityisen suosittuja nuorten keskuudessa, mutta niissä piilee houkuttelevuuden lisäksi konkreettistakin haittaa. Jotkin makuaineet, esimerkiksi mentoli, voimistavat nikotiinin vaikutusta, ja aiheuttavat sillä tavoin vielä enemmän riippuvuutta.

Jotkut tupakoijat ja nuuskaajat ovat vaihtaneet tupakkatuotteet nikotiinipusseihin, mutta suurin osa nikotiinipussien käyttäjistä ei aiemmin ole käyttänyt mitään nikotiinituotteita. Monissa muissa maissa on havaittu, etteivät nikotiinipussit ole vähentäneet muiden nikotiinituotteiden käyttöä, vaan esimerkiksi savukkeiden ja sähkösavukkeiden käyttö on myös kasvanut.

Nikotiinipussit eivät siis ole toimiva keino vieroittua nikotiinin käytöstä, vaan monille uusi houkutteleva reitti sen pariin. Nikotiinipussien mieltäminen terveellisiksi vaihtoehdoiksi tupakkatuotteille voi toimia lohdutuksena niille, jotka vaihtavat esimerkiksi nuuskasta nikotiinipusseihin. Todellisuudessa se on vain nikotiiniteollisuutta hyödyttävä ansa niille, jotka eivät aiemmin ole nikotiinia käyttäneet.

 

Kuuntele, mitä Ehyt ry:n asiantuntija Saija Himanka kertoo nikotiinipussien suosiosta. Voit myös lukea asiantuntijan kommentin. Asiantuntija Saija Himanka kertoo aiheesta myös pitkässä haastattelussa.