Elli Leppiniemi koki vaateähkyn ja aloitti haasteen – usein mieliteot ohjaavat kuluttamista tarpeen sijaan

Sosiaalisen median sisällöntuottaja Elli Leppiniemi, 29, löysi Tiktokista haasteen muutamaa päivää ennen syntymäpäiväänsä. Haasteessa ei saanut ostaa uusia tai käytettyjä vaatteita. Asusteet eivät olleet ostokiellossa. Hän ajatteli, että olisi hienoa sanoa, ettei ole ostanut 28-vuotiaana yhtään uutta vaatekappaletta.

– Omistin 287 vaatetta. Määrä on havahduttanut siihen, kuinka paljon omistan vaatteita. Olen karsinut ja myynyt niitä sen jälkeen.

Haasteen loppupuolella Leppiniemi alkoi tehdä vaatteita myös itse. Tarkoituksena oli opetella pois nopeista mieliteoista, sillä vaatteen tekeminen vaatii aikaa ja vaivaa. Kulunut vuosi on tuntunut Leppiniemestä vapauttavalta, ja se on auttanut häntä hahmottamaan pukeutumistyyliään paremmin. Hän suosittelee haastetta niille, joilla on ähky omasta vaatemäärästä.

– Tässä maailmantilassa olisi hyvä miettiä omaa kuluttamistaan. Usein kuluttamisessa ei ole kyse siitä, etteikö olisi vaatteita, vaan halusta ostaa niitä.

Leppiniemen saama palaute haasteesta on ollut pääosin positiivista, mutta kritiikkiäkin on tullut. Osa on tulkinnut haasteen ongelmallisena, sillä joillekin vaatteiden ostamattomuus ei ole taloudellisen tilanteen takia valinta.

– Ne ihmiset, joilla ei ole varaa ostaa vaatteita, eivät kuluta niitä ongelmallisesti. Siksi nimenomaan minun kaltaisteni ihmisten pitäisi tehdä tämä haaste.