Etätyössä olevien näkyvyydestä työyhteisöissä on tärkeää pitää huolta. Kuvituskuva.

Tutkimus: Etätöillä yhteys uuden työntekijän jäämiseen ulkopuolelle työyhteisöstä

Yliopistonopettaja Rasa Jämsenin mukaan uuden työntekijän näkymättömyys voi lisätä etätyöympäristössä koettua epävarmuutta.

Jyväskylän yliopiston tutkimus tarkasteli etänä työnsä aloittaneiden kokemuksia organisaatioon liittymisestä ja näkyvyydestä. Yliopistonopettaja Rasa Jämsen huomasi tutkimuksessaan, kuinka etätyön tuomat käytännöt voivat johtaa uuden työntekijän näkymättömyyteen.

– Tutkimus osoitti sen, miten monimutkainen ja monitahoinen etätyökuvio lopulta on uusien työntekijöiden näkökulmasta.

Tutkimuksessa näkyvyys tarkoittaa tapoja, joilla työntekijä tekee itsensä näkyväksi digitaalisilla alustoilla. Aktiivisuuden lisäksi omaan näkyvyyteen vaikuttavat kriittisesti myös muut työntekijät, jotka voivat toiminnallaan tukea tai heikentää näkyvyyden tunnetta työyhteisössä.

FAKTA

Näkyvyys etätyöympäristössä vaikuttaa uuden työntekijän hyvinvointiin

  • Etätyön keskeisiä vaikeuksia ovat digitaaliset vuorovaikutussuhteet ja alustojen käytännöt, joita selkeyttämällä organisaatio voi tukea uuden työntekijän näkyvyyttä.
  • Näkyvyydellä tarkoitetaan sitä, miten yksittäinen työntekijä tulee digitaalisilla alustoilla nähdyksi sekä sitä, kuinka hän näkee muut työntekijät.
  • Näkyvyys on yhteydessä yhteisöllisyyden tunteeseen ja yksilön työhyvinvointiin organisaatiossa.
  • Tutkimusaineisto koostuu 24 työntekijän kysely- ja haastatteluvastauksista.

Uuden työntekijän huomiotta jättäminen voi johtaa näkymättömyyteen, yhteisön ulkopuolelle jäämiseen ja työhyvinvoinnin laskuun.

Etätyöympäristöt tarvitsevat yhä parannuksia

Tutkimus toteutettiin koronapandemian aikaan, jolloin muutos perinteisestä lähityöstä digitaaliseen etätyöhön tuli monelle organisaatiolle yllätyksenä.

Etä- ja hybriditöiden yleistyessä työympäristöissä on huomattu uusia ongelmia. Nämä ongelmat voivat johtaa vaikeuksiin päästä yhteisöön mukaan ja lisätä näkymättömyyden tunnetta.

Jämsenin mukaan organisaatioissa olisikin yhä tärkeää kiinnittää huomiota tapoihin, joilla etätyöntekijän näkyvyyttä voidaan tukea. Esimerkiksi alustojen ja työyhteisön käytänteiden olisi hyvä olla uudelle työntekijälle selkeänä esillä.

Jämsen kertoo, että tutkimusta aiheesta on syytä jatkaa edelleen.

– Ei pidä sokeasti luottaa siihen, että nyt pandemian jälkeen osataan. Organisaatioiden tulisi tarkastella kriittisesti omassa työyhteisössään ilmenevää näkyvyyttä ja tiedostaa, kuinka suuri merkitys sillä on.