THL on kokenut verkkomaailmassa bottien lisäksi myös muuta häirintää, kuten sen nimissä lähetettyjä huijausviestejä. Kuvituskuva.

Tutkimus: Pahantahtoisten bottien määrä kasvoi huomattavasti korona-aikana – Botit soluttautuivat asiantuntija- ja viranomaisviestintään

Tutkimuksessa selvitettiin, miten botit muovasivat kansanterveyteen liittyvää keskustelua koronapandemian aikana erityisesti viestipalvelu X:ssä.

Pahantahtoisten bottien määrä tuplaantui koronapandemian aikana viestipalvelu X:ssä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Aalto-yliopiston tutkimuksesta. Boteilla tarkoitetaan ihmisenä esiintyviä automatisoituja tilejä.

Bottien määrä myös kasvoi pandemian loppua kohden, THL:n johtava asiantuntija Tuukka Tammi kertoo.

– Havaitsimme monenlaisia botteja, joista osa oli täysin harmittomia. Niiden tarkoituksena oli käyttää THL:n kaltaisen laitoksen ohjeita näkyvyyden vuoksi. Pahantahtoisten bottien motiivina näkyvyyteen oli todennäköisesti disinformaation levittäminen, Tammi erittelee.

Bottien julkaisuihin sisältyi epäluottamuksen osoittamista rokottautumista, ohjeistuksia sekä asiantuntijoita kohtaan. Niiden myötä levisi myös salaliittoteorioita, sillä julkaisussa esitettiin usein näennäistieteeseen perustuvaa tietoa.

Kamppailu informaation näkyvyydestä

On hyvin todennäköistä, että bottien lisääntymiseen juuri koronapandemian aikana liittyy osin myös maailmanpoliittisiin tilanteisiin. Muun muassa Venäjän botit ovat yleisten spekulaatioiden mukaan pyrkineet sekoittamaan poliittista keskustelua ja täten vaikuttamaan länsimaiden politiikkaan.

FAKTA

Pahantahtoisten bottien määrä kasvoi koronapandemian aikana

  • Bottien välittämät viestit olivat muun muassa kyseenalaistavia, pelkoa herättäviä ja kriittisiä.
  • THL poistui vuoden 2023 alussa X:stä, sillä se ei pystynyt enää toimimaan siellä asiantuntijatahon roolissaan.
  • Bottien julkaisuihin sisältyi epäluottamuksen osoittamista rokottautumista, ohjeistuksia sekä asiantuntijoita kohtaan.
  • Bottien määrä tuplaantui pandemian loppua kohden.

– Bottien välittämät viestit olivat muun muassa kyseenalaistavia, pelkoa herättäviä ja kriittisiä. Ne sisälsivät elementtejä, jotka sekoittivat julkista keskustelua ja vahvistivat disinformaation sanomaa. Pandemian rinnalle syntyi infodemia, puutteellisen tiedon epidemia eli kamppailu siitä, kuka saa oman tietonsa ja asiansa näkyviin, Tammi kertoo.

Haittabotit eivät viesteissään hyökänneet valtiollista johtoa tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta vastaan. Botit kuitenkin saattoivat lisätä omia kommenttejaan THL:n julkaisuihin sekä mainita THL:n omissa viesteissään viestipalvelu X:ssä.

THL poistui vuoden 2023 alussa X:stä, sillä se ei pystynyt enää toimimaan siellä asiantuntijatahon roolissaan. Viestintää oli työlästä ylläpitää verrattuna siitä saatuun hyötyyn.