Riina Lundman tekee tutkimusta nyt Tampereen yliopistolla.

Väline, vihollinen vai jotain muuta? Tekoälyn ja taiteilijoiden suhde ei ole yksinkertainen

Generatiivista tekoälyä hyödynnetään taiteessa jo laajasti, mutta muotoutuuko siitä taiteilijoille vihollinen vai väline? Mitä tekoäly ja taide voisivat tarjota toisilleen?

Generatiivisen tekoälyn käyttö on yleistynyt kohisten, ja valmiin datan pohjalta kuka tahansa voi nyt generoida uuden Mona Lisan. Miten taiteilijat tähän suhtautuvat?

Tutkijatohtori Riina Lundman pitää tärkeänä, että tekoälyavusteisen taiteen erilaisia puolia sekä mahdollisuuksia tarkastellaan laajasti. Lundman on haastatellut LuotAI -tutkimushankkeessa taiteilijoita, jotka tällöin hyödynsivät tekoälyä työssään. Haastatteluissa nousi esille sekä innostusta uusista luovista mahdollisuuksista, että toisaalta kritiikkiä tekoälyä kohtaan. Vuonna 2021 tehdyn tutkimuksen jälkeen generatiivisen tekoälyn saralla on myös tapahtunut merkittäviä harppauksia.

Lundman esittää, että generatiiviseen tekoälyyn liittyvien kysymysten pohtimiseen ja esille tuomiseen voitaisiin hyödyntää nimenomaan taiteen keinoja. Toisaalta hän nostaa esille myös sen, mitä annettavaa taiteella voi olla eettisemmän tekoälyn kehitykselle.

– Helposti tekoälykeskustelu menee joko siihen superhypetykseen, että wau, mikä työväline, tai sitten siihen, että tekoäly tulee ja tuhoaa kaiken.

 

Kuuntele Riina Lundmanin haastattelu alta. Haastattelusta saatavilla myös tekstiversio.