Ystäväni yllättyi aloittaessaan yliopisto-opinnot, sillä orientaatioviikolla melkein jokaisena päivänä järjestettiin bileet. Ystäväni ei juo alkoholia eikä sen vuoksi halunnut osallistua näihin tapahtumiin. Lopputulos oli se, että hän jäi täysin oman alansa opiskelijayhteisön ulkopuolelle. Toinen ystäväni taas nauttii juhlimisesta, ja hänelle opintojen aloitus oli todella hauskaa aikaa. Ikävä fakta on se, että opiskeluelämä suosii selvästi viimeksi mainittua ystävääni.
Vaikka suomalaisten alkoholinkulutus on ollut tasaisessa laskussa jo vuodesta 2007, kuuluu alkoholi yhä vahvasti korkeakouluopiskelijoiden elämään. Uusimman Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) teettämän korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (KOTT) mukaan 85 prosenttia korkeakouluopiskelijoista on käyttänyt alkoholia viimeisen vuoden aikana. Marraskuussa 2024 julkaistun tutkimuksen mukaan lähes kolmanneksella alkoholinkäyttö ylittää riskikäytön rajan.
Alkoholia käyttäneiden määrä on hieman pienentynyt kolme vuotta aiemmin tehdystä KOTT-tutkimuksesta, mutta naisopiskelijoiden keskuudessa riskikäyttäjien määrä on jopa kasvanut. Yleisempää riskikäyttö on kuitenkin yhä miehillä. Paikallaan junnaava kehitys on todiste siitä, että opiskelukulttuuri on yhä vahvasti juomiseen kannustava.
Yle uutisoi kesällä raittiista opiskelijoista, jotka kokevat alkoholittomuuden haitanneen ryhmäytymistä korkeakoulussa. Alkoholinkäytön painottuminen tapahtumissa loi painetta juoda, eikä tila tuntunut turvalliselta. Kaikilla ei samanlaista kokemusta ollut, vaan osa koki tapahtumiin osallistumisen helpoksi myös käyttämättä alkoholia.
Opiskelukulttuuri on yhä vahvasti juomiseen kannustava.
Vaikka suurin osa opiskelijoista juo alkoholia, on raittiita opiskelijoita myös paljon. Tähän opiskelijajärjestöjen on pitänyt reagoida. Monet ainejärjestöt ovatkin ottaneet askeleen kohti nykyaikaa ja panostavat laadukkaisiin alkoholittomiin tapahtumiin entistä enemmän. Perinteisiin alkoholillisiin tapahtumiin, kuten approille ja sitseille, on nykyään mahdollista osallistua myös alkoholittomasti.
Tämä on hyvää kehitystä ja moni raitis opiskelija osallistuu varmasti mielellään myös juuri approille, mutta toimia tarvitaan yhä. Alkoholittomat tapahtumat ovat yhä vahvasti vähemmistössä verrattuna alkoholillisiin, eikä alkoholilliseen tapahtumaan raittiina osallistuminen tunnu mielekkäältä esimerkiksi monille kavereilleni, jotka eivät pidä alkoholinhuuruisesta ympäristöstä.
Tampereen ylioppilaskunnan sosiaalipoliittisen asiantuntijan Laura Kaipian mukaan uudet opiskelijat ovat alkoholinkäytön suhteen entistä valveutuneempia, mikä on johtanut alkoholittomien vaihtoehtojen yleistymiseen. Hänen mielestään opiskelijarientojen mainostaminen “alkoholittomina tapahtumina” ei kuitenkaan houkuttele osallistumaan, vaan on järjestettävä tapahtumia, jotka ovat luonteensa vuoksi alkoholittomia. Tällaisia ovat esimerkiksi urheilutapahtumat ja Tampereella suurta suosiota saavuttanut kahvilahyppelytapahtuma, Namiappro.
Kuuntele, mitä Tampereen ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen asiantuntija Laura Kaipia kertoo alkoholittomista tapahtumista ja suoritustavoista.
Tapahtumien monipuolisuuteen tuleekin panostaa. Jos raittiille opiskelijoille on tarjolla esimerkiksi vain urheilutapahtumia, eivät kaikki löydä itselleen sopivaa tekemistä. Tärkeämpää olisikin koko kulttuurin muuttaminen siihen suuntaan, että alkoholi ei olisi pääosassa ja alkoholiton versio mukana vain rinnalla. Esimerkiksi sitsit voisi helposti järjestää niin, ettei kaikissa lauluissa pääosassa olisi juominen. Approilla alkoholiton juomavaihtoehto voisi olla jotain vettä mielenkiintoisempaa.
Järjestöjen vastuulla on kuitenkin luoda tapahtumia, joista opiskelijat pitävät. Monet nauttivat alkoholillisista tapahtumista, joilla on myös paikkansa opiskelijaelämässä. Ajan saatossa alkoholittomuus tulee kuitenkin luultavasti lisääntymään, mikä saanee järjestöt panostamaan entistä enemmän raittiiden opiskelijoiden tarpeisiin.
Tärkeintä on, että kukaan ei jäisi ulkopuolelle, käytti alkoholia tai ei.
Voit myös lukea Laura Kaipian kommentin. Hän kertoo aiheesta myös pitkässä haastattelussa.