Kun kokoomus astui hallitusvastuuseen kesällä 2023, selvisi Oliver Priimägille puolueen todellinen luonne.
Priimägi oli päätynyt kokoomukseen nuorisopolitiikan kautta, mutta silloin puolue vaikutti vielä liberaalilta sivistyspuolueelta. Perussuomalaisten kanssa tehty hallituspolitiikka ei miellyttänyt häntä, ja Tampereen kaupunginvaltuustossa Priimägiin vaikutuksen tehnyt sinipunayhteistyö – kokoomuksen ja SDP:n yhteistyö – loisti valtakunnanpolitiikassa poissaolollaan.
– Lopulta kokoomus sitten näytti kasvonsa, Priimägi naurahtaa.
Nyt Priimägi on ehdolla SDP:n listalla kevään kunta- ja aluevaaleissa.
Priimägillä on jo paljon kokemusta kunta- ja aluepolitiikasta. Hän toimi Tampereen nuorisovaltuustossa vuodesta 2021 viime vuoden loppuun, ja viimeisellä kaudellaan hän oli puheenjohtajana. Hän on istunut kaupunginvaltuuston ja hyvinvointialueen kokouksissa nuorisovaltuuston edustajana.
Tavoitteina nuorten rohkaiseminen ja polarisaation vähentäminen
Priimägi haluaa tuoda politiikkaa lähemmäksi erityisesti nuoria ja muita aliedustettuja ryhmiä, kuten maahanmuuttajia ja vähävaraisia. Hänen mielestään on olennaista jalkautua ihmisten keskuuteen, olipa kyse koululaisista, nuorisotilojen kävijöistä tai maahanmuuttajista.
Positiivisena asiana hän mainitsee Tampereen kaupungin maahanmuutto-, vammais- ja vanhusneuvostot, joiden kuulemista päätöksenteossa hän haluaisi lisätä.
Vaikka Priimägi nykyään kokee demarit omaksi poliittiseksi kodikseen, hän arvostaa yhteistyötä yli puoluerajojen. Valtakunnanpolitiikassa hän näkee sinipunahallituksen potentiaalisena keinona vähentää yhteiskunnan polarisaatiota.
– Se olisi tärkeä viesti suomalaisille siitä, ettei olla menty ääriblokkeihin, vaan pystytään tekemään rakentavaa yhteistyötä.
Priimägi uskoo, että sinipuna muistuttaisi, että on olemassa muutakin kuin oikeistokonservatiivinen ja liberaalivasemmistolainen blokki.
Tiktok mahdollisena seuraavana askeleena
Yhtä selkeää poliittista esikuvaa Priimägillä ei ole. Sanna Marinia hän kuitenkin arvostaa pääministeri-instituution uudistajana ja debatointikyvyltään taitavana poliitikkona.
– Marin on todella hyvä puhuja ja osaa sanoa asiat kansankielisesti, mutta ei populistisesti.
Myös Marinin sosiaalisen median käyttö on tehnyt vaikutuksen Priimägiin.
Ehdokkuudesta kertovassa somepostauksessaan Priimägi kuvailee itseään sanoin nuori, rento, humoristinen ja ”brat”. Hän jakaa omassa Instagramissaan niin bilekuvia kuin poliittista sisältöä. Politiikan ja oman tyylin yhdistämisestä Marin on nahkatakkeineen ja bilekohuineen ollut Priimägille hyvä esimerkki. Hänelle on tärkeää, että politiikassa voi olla oma itsensä.
Tällä hetkellä Priimägi tekee poliittista sisältöä pelkästään Instagram-tililleen. Hän on pohtinut, pitäisikö hänen aloittaa sisällön tuottaminen Tiktokiin, jotta tavoittaisi nuoria paremmin. Tiktokin suuri vihapuheen määrä ja homofobinen ympäristö eivät kuitenkaan miellytä.
– Perussuomalaisille hatunnosto siitä, kuinka voimakkaasti he ovat vallanneet Tiktokin.
Hänen mukaansa some tuo politiikkaa lähemmäs ihmistä, mutta samalla se kaventaa helposti näkökulmia ja ruokkii populismia. Keinoksi populismin kitkemiseen Priimägi tarjoaa koulujen yhteiskuntaopin opetuksen ja demokratiakasvatuksen lisäämistä. Hän myös pohtii, voisiko alue- ja kuntavaalien ikärajaa laskea 16 vuoteen. Virossa tämä on toiminut ja lisännyt nuorten mielenkiintoa politiikkaan.
Haaveena eduskunta ja Japani
Priimägi opiskelee ensimmäistä vuotta politiikan tutkimusta Tampereen yliopistossa. Tällä hetkellä haaveena on eduskunta ja poliitikon ura. Hän ei ole varma, asettuuko jo vuoden 2027 eduskuntavaaleissa ehdolle vai laittaako opinnot etusijalle.
– Poliitikon ammattiin ei voi kuitenkaan hakeutua. Pitää olla muitakin suunnitelmia.
Priimägi haaveilee eduskunnasta, mutta myös vaihto-opiskelusta Japanissa. Lapsena hän aloitti koulunsa siellä perheensä asuessa maassa, ja nyt hän suunnittelee paluuta. Toistaiseksi eduskunta ja vaihto saavat kuitenkin odottaa – keväällä hän keskittyy vaaleihin. Äitikin on jo varannut aikaa kampanjointiin.