Siiri-Maria Aikion kolumni: Joukkopako somejättien alustoilta haastaa journalisteja pysymään yleisön perässä

Siiri-Maria Aikio
Siiri-Maria Aikio

Alkuvuodesta 2025 sosiaalisen median maailmassa on noussut uusi trendi. Kasvava osa käyttäjiä poistuu markkinoita pitkään dominoineilta sosiaalisen median alustoilta, kuten Instagramista, Facebookista ja X:stä eli entisestä Twitteristä. Suurten alustojen omistajayhtiöt ovat saaneet kritiikkiä käyttäjädatan väärinkäytöstä, mis- ja disinformaation levittämisestä ja kytköksistä oikeistopoliitikkoihin, kuten Donald Trumpiin.

Käyttäjät ovat etsineet tilalle korvaavia sosiaalisen median alustoja. Esimerkiksi X:n kilpailija Bluesky on kasvattanut käyttäjämääräänsä nopeasti, kun taas osa X:n käyttäjistä on siirtynyt Threadsiin tai Mastodoniin. Instagramille kilpailijaksi on löytynyt muun muassa Pixelfed ja Facebookille Friendica. Ovatpa jotkut myös palanneet takavuosien suosikkialustoille, kuten Tumblriin.

Monille journalisteille sosiaalisesta mediasta on tullut vakioväline tiedonhankintaan. Twitter-feedin selailulla on pysytty perässä siitä, mitä maailmalla tapahtuu, ja Facebook-ryhmissä on huhuiltu haastateltavia. Millä alustoilla jatkamme tiedonhankintaa, jos käyttäjät hajaantuvat useille vaihtoehtoisille alustoille eikä tulevaisuudessa enää ole somejättejä?

Mikäli haluamme journalisteina pysyä ajan hermoilla ja ymmärtää internettiä, emme voi tuudittautua ajatukseen, että vain parin sosiaalisen median alustan tunteminen riittää. Meidän on seurattava sitä, miten some kehittyy. Itse olen jo ottanut käyttööni Blueskyn. Jää nähtäväksi, nouseeko se markkinoilla johtavaan asemaan vai löytyykö tilalle joku muu.

Toisaalta ei kannata myöskään ajatella, että merkitystä on vain sillä, mikä alusta saa kaikista suurimman yleisön. Kulttuurista kiinnostuneena toimittajana koen arvokkaaksi sen, että seuraan kulttuuriin keskittyneitä sosiaalisen median alustoja, kuten elokuvafanien Letterboxdia ja lukijoiden Storygraphia. Nämä alustat tuskin ovat koskaan kaikista suosituimpia sosiaalisen median alustoja, mutta ne auttavat ymmärtämään elokuva- ja kirjallisuuskulttuuria nykypäivänä. Kenties hajaantuneemmassa somemaailmassa olennaista voikin olla se, että ymmärrämme, miltä alustalta minkäkin kohdeyleisön tavoittaa.

Vaikuttaa siltä, että hajaantuneempi sosiaalinen media on journalisteille tasapainottelun ja ennakoinnin maailma. Meidän tulee tarkkailla kulttuurin kehitystä ja ketterästi seurata käyttäjiä sinne, missä he viihtyvät. Samalla meidän on ymmärrettävä, mitkä alustat ovat kenellekin meistä relevantteja, jotta tavoittaisimme meille oikeat yleisöt.