Avaamattomiksi jääviä ulkoterasseja, tarjoilun vaihtamista itsepalveluun, jopa suljettuja yrityksiä. Näin kuvaa Annette Zellmer ongelmia, joita työntekijöiden puute aiheuttaa matkailu- ja ravintola-alan yrityksille Saksassa.
Zellmer työskentelee EURES-neuvojana Saksan työvoimaviranomaisen alaisuudessa toimivan kansainvälisen työnvälityspalvelun Hampurin-toimipisteessä.
Maan viiden pohjoisimman osavaltion kauppakamareiden yhteenliittymä IHK Nord osoittaa tuoreessa raportissaan, että yli puolella alan toimijoista on vaikeuksia täyttää avoimet työpaikat pitkäaikaisesti. Tähän vaikuttaa erityisesti matkailun kasvu.
Yöpymisten määrä on kasvanut Saksassa jo kahdeksan vuotta peräkkäin, ja ensimmäisten arvioiden mukaan viime vuonna saavutettiin kaikkien aikojen ennätystaso.
Zellmer arvelee, että epävakaa tilanne monissa perinteisissä kohdemaissa saa yhä useammat saksalaiset suuntaamaan kotimaan lomakohteisiin.
– Matkailualalla työskentely ei näyttäydy saksalaisille kovinkaan houkuttelevana epäsäännöllisten työaikojen ja alhaisen palkkatason vuoksi, Zellmer selittää syitä ongelman taustalla.
Sen vuoksi työntekijöitä on etsittävä ulkomailta asti.
Suomalaiset haluttuja työntekijöitä
Työvoimapulaa paikkaamaan rekrytoidaan väkeä koko EU:n alueelta, ja tulijoita on erityisesti Itä-Euroopan maista, kuten Puolasta ja Slovakiasta. Erityisen kovassa kurssissa saksalaistyönantajien silmissä ovat kuitenkin suomalaiset.
– Pohjois-Saksassa skandinaavinen mielenlaatu tuntuu läheiseltä. Suomalaisnuoret ovat erittäin ystävällisiä ja ahkeria, ja heillä on todella hyvät tavat, Zellmer kehuu suomalaisia.
Tänä vuonna TE-palvelujen verkkosivuilla on suomalaisille tarjolla kymmeniä työpaikkoja hotelli- ja ravintola-alan erilaisissa tehtävissä. Paikat sijaitsevat Itä- ja Pohjanmeren saarilla ja rannikkoalueilla Schleswig-Holsteinin ja Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltioissa.
Kiireinen asiakaspalvelutyö ja pitkät työpäivät ovat kuormittavia ja vaativat hyvää paineensietokykyä. Zellmer toivoo hakijalta lisäksi iloisuutta, avoimuutta ja asiakaslähtöisyyttä.
Hyvää saksan kielen taitoa tarvitaan esimerkiksi tarjoilu- ja myyntityössä, sillä niissä ollaan paljon tekemisissä asiakkaiden kanssa. Joissakin työtehtävissä pärjää kuitenkin heikommallakin saksan osaamisella.
Viime vuonna 90:stä suomalaisille tarjotusta työpaikasta saatiin täytettyä vain 21.
Itseluottamus kasvaa ja kielitaito paranee
Yksi Saksaan lähtijöistä oli tuusulalainen Anni Harni, 19. Harni työskenteli viime kesänä kolme kuukautta pikaruokakioskissa Itämeren rannalla sijaitsevassa huvipuistossa. Ennen lähtöään hän oli ehtinyt opiskella saksaa lukion lyhyen oppimäärän verran.
Harni oli kokemukseensa pääosin tyytyväinen. Hän kokee itseluottamuksensa kasvaneen ja kielitaitonsa parantuneen kesän aikana.
– On hienoa huomata, että kaikenlaisten ja kaikenmaalaisten ihmisten kanssa voi tulla toimeen, Harni toteaa.
Vapaa-ajallaan Harni ehti tutustua Pohjois-Saksan kaupunkeihin ja lähiympäristönsä merellisiin maisemiin.
Kokemus ei ole jäämässä Harnille viimeiseksi – ensi kesänä hän aikoo suunnata jälleen kohti Saksaa.
Työpaikat ovat haussa TE-palveluiden verkkosivuilla 15.3.2018 asti.