Radio Moreenin Aivoriihi-keskusteluohjelmassa kultuurin ja liikunnan rahoituksesta keskustelivat Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas ja Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja, liikuntaneuvos Jarmo Hakanen. Molemmilta aloilta on kuultu toiveita tuleville päättäjille rahoituksen lisäämisestä.
Kulttuuri ja liikunta eivät ole kuitenkaan kuuluneet vaalien alla suosittuihin puheenaiheisiin.
– Ennen viime viikkoa en kuullut mitään keskustelua liikunnasta. Vaalikoneissakaan ei puhuta siitä mitään, vaikka sillä on valtava merkitys, Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja Jarmo Hakanen sanoo.
Puute liikuntapuheesta kummastuttaa, kun esimerkiksi UKK-instituutin selvityksen mukaan liikkumattomuus maksaa jopa 3 miljardia vuodessa. Sekä urheilun että kulttuurin piirissä toivotaan lisäpanostuksia budjettiin juuri sillä perusteella, että ne tuovat moninkertaisesti niihin satsatut eurot takaisin niin liike-elämästä saatavien tulojen kuin sosiaali- ja terveysmenoista säästyvien rahojen kautta.
Ongelmallista niin kulttuurin kuin liikunnan ja urheilun talouskeskusteluissa on se, että menoille on helppo keksiä hintalappu, mutta niiden tuomien hyötyjen hinnoittelu on vaikeampaa. Lisäksi
Paulina Ahokas ja Jarmo Hakanen nostivat esiin konkreettisen esimerkin:
– Kun Tampere-talo aikoinaan rakennettiin, sitä vastustettiin kovasti. Jos nyt kysyttäisiin vastustajien mielipidettä, voisi olla aika hiljaista, Hakanen sanoo.
Tampere-talo toimii esimerkkinä siitä, kuinka kulttuuriin panost
– Tampere-talon vaikutus koko kansan kulttuuritarjontaan, turismiin ja seudun elinkeinoelämään on suuri, Ahokas sanoo.
Paulina Ahokas ja Jarmo Hakanen ovat molemmat sillä linjalla, että niin urheilu kuin kulttuuri kuuluvat ihmiseloon, ja yhteiskunnan on tuettava toimintaa.
– Ihminen tarvitsee yhtä lailla hengen kuin ruumiin ravintoa.