Latten litkimistä auringonlaskussa tai loputonta ahdistusta. Yrittäjäluontoinen työ ilman vakituista työsuhdetta tuo mieleen monenlaisia mielikuvia. Media- ja musiikkialan sekatyöläisille Orna Ben Lululle ja Miikka Rekolalle todellisuus on kumpaakin.
Kumpikin on palanut nuoresta iästä huolimatta jo ainakin kerran loppuun. Silti he kertovat ehdottomasti elävänsä unelmaa.
”Ilman tipahdusta en olisi tässä”, Ben Lulu sanoo.
Kun on kerran uupunut, ensi kerralla osaa kuunnella varoitusmerkkejä paremmin. Rekolan mielestä burnoutin voisi kuitenkin vältää, jos omien rajojen kuuntelusta puhuttaisiin enemmän. Tärkeää on myös, että tietää miten toimia, jos jonain kuukautena rahaa ei tulekaan.
Todennäköisesti kaikki ei kuitenkaan mene kuin Strömssössä.
”Ei pidä pelätä mokaamista. Et välttämättä pala loppuun, mutta mä takaan, että sä tuut mokaamaan”, Rekola sanoo.
Perhe pitää pystyssä
Vaikeassa tilanteessa auttaa vakaa parisuhde ja perheen tuki. Sekä Ben Lulu että Rekola viettävät tiiviisti aikaa vanhempiensa kanssa.
Ben Lulun mielestä on tärkeää kerätä ympärilleen ihmisiä, jotka ovat samalla alalla. Tämä siitä huolimatta, että sitä helposti kuplautuu. Yrittäjällä ei ole valmiiksi työyhteisöä, joten hän jää helposti yksinäiseksi.
”Nämä ihmiset ymmärtävät sinua”, Ben Lulu sanoo.
Hanki asiakkaat valmiiksi
Varsinkin valokuvaaja joutuu tekemään mittavia investointeja kalustoon, jotta hän pystyy tekemään kilpailukykyistä laatua. Rekolalle musiikkikaluston hankintoja ohjaa myös oma kiinnostus ja intohimo alaan. Hän kertoo pitävänsä yllä sellaista kalustoa, jonka voi tarvittaessa myydä milloin tahansa hyvään hintaan.
Ennen täysipäiväiseksi yrittäjäksi ryhtymistä kannattaa Rekolan mukaan myös hankkia kontaktit ja asiakkaat esimerkiksi freelanceverokortilla tai vaikka vaihtotaloudella.
Ja ennen kaikkea kannattaa oikeasti tykätä siitä, mitä tekee.
”Muuten sitä ei kannata lähteä yrittämään”, Ben Lulu sanoo.