– Suomen olosuhteissa yksi tapahtumajärjestäjän suurimmista haasteista on ilmasto, kertoo Benny Majabacka.

Yleisötapahtuman onnistumiseen vaikuttavat järjestäjän tietotaito ja nykyaikaisuus – “Kokoa kasvattamalla ei välttämättä saavuteta sitä parasta lopputulosta”

Ensimmäisenä koronarajoituksista vapaana kesänä tapahtumanjärjestäjillä oli suuri into, mutta myös paine, toteuttaa yleisötapahtumia. Kahtena edelliskesänä oli myyty paljon festivaalilippuja, joita yleisö edelleen odotti pääsevänsä lunastamaan. Festivaalikentällä on kuitenkin tapahtunut suuria muutoksia sillä välin.

Viime kesä ei ollut festivaalisumansa vuoksi lainkaan kahden aiemman kesän kaltainen. Tarjontaa tapahtumille tuntui löytyvän enemmän kuin kysyntää.

Vuodet 2021 ja 2020 olivat Finland Festivalsin käyntitilastojen mukaan täysin poikkeuksellisia tapahtumavuosia. Yleisö- ja massatapahtumia oli hyvin hankalaa, jopa mahdotonta, järjestää koronarajoitusten vaihdellessa. Suurin osa tapahtumista oli pakko peruuttaa, siirtää toiseen ajankohtaan tai toteuttaa etätapahtumina.

Pandemian aiheuttama livemusiikkikato vaikutti Sibelius-Akatemian vuoden 2020 festivaali- ja venuebarometrin mukaan moniin negatiivisesti. Siitäkin huolimatta hiljaiset ennakkolipunmyynnit aiheuttivat jopa tapahtumien peruuntumisia.

Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) kulttuurituotannon lehtori Benny Majabacka pohtii syitä ilmiölle.

– Lippuja myydään ennakkoon entistä enemmän. Samalla monet ovat alkaneet jättää lipun ostamisen viime tinkaan, koska pari vuotta oli sellaista, että tapahtuma saattoikin peruuntua.

Paljon uusia tapahtumatoimijoita

Majabackan mukaan Suomi on tunnetusti aktiivinen festivaalimaa. Kotimaan tapahtumatuottajat ovat ammattimaisia ja tietävät yleensä mitä tekevät.

Hän toivoo uusien tekijöiden kiinnittävän huomiota kaikkiin tapahtumajärjestämisen osa-alueisiin.

– On ainakin hyvä olla käryä taloudesta, sisällöntuotannosta, johtamisesta ja teknisestä tuotannosta.

Uusilla toimijoilla on ollut hyvin aikaa haudutella ideoita ja kehittää uusia konsepteja, minkä vuoksi mahdollisuuden tullen tapahtumia onkin oltu innokkaita järjestämään.

Nykypäivän festivaaleilla korostuu häirinnän torjuminen

Festivaalikävijät etsivät tapahtumista aiempaa kokonaisvaltaisempaa elämystä. Enää ei Majabackan mukaan riitä nakkikioskit ja mutainen maa, jolla tanssia. Tapahtumilta toivotaan paljon erilaisia ruoka- ja juomavaihtoehtoja.

Monipuolisten ruokailu- ja anniskelupalvelujen sekä hyvän livemusiikin lisäksi yleisö vaatii luotettavia turvatoimia.

– Nykyään korostuu, onko ihmisellä henkisesti ja fyysisesti turvallinen olla. Viime vuosina tapahtumiin onkin uutena juttuna alettu ottamaan häirintäyhdyshenkilöitä, kertoo Majabacka.

 

Mikä tekee festivaalikävijöiden elämyksestä onnistuneen? Moreenimedia järjesti gallupin aiheesta.