Vuodenvaihteen lähestyessä sosiaalisessa mediassa alkaa näkymään unelmakarttoja, joiden avulla uudenvuoden lupauksia ja tavoitteita voi visualisoida. Suomen Mielenterveys Mieli ry:n sivuilla kerrotaan unelmakartan olevan hyvä tapa aktivoida omaa mieltä unelmien suhteen. Kartta voi yksinkertaisuudessaan olla pahvi, johon on liimattu lehdistä sanoja, jotka vastaavat omia unelmia.
– Unelmointi voi auttaa hahmottamaan, mitkä asiat ovat oman hyvinvoinnin kannalta tärkeitä pienessä ja isossa mittakaavassa, kertoo Jyväskylän yliopiston kliinisen psykologian yliopistonlehtori Katariina Keinonen.
Itselle tärkeitä asioita on mahdollista visualisoida unelmakartan avulla. Keinosen mukaan unelmakartoista ja niiden hyödyistä ei ole kuitenkaan tehty tieteellistä tutkimusta.
– Siitä puolestaan on tehty paljon tutkimusta, miten tärkeä taito on pystyä nimeämään asiat, mitkä kuuluvat oman itsensä näköiseen elämään, Keinonen kertoo.
Kartta auttaa näiden asioiden tunnistamisessa ja näyttää, millaisia askeleita arjessa voisi ottaa omien unelmien edistämiseksi.
– Jos unelmakartan sijoittaa näkyville, niin se voi auttaa pitämään unelmat mielessä aktiivisesti arjessakin, Keinonen kertoo.
Suorastaan kannustan tekemään unelmakarttoja, vaikka niitä ajatellaan kepoisina. Ne voivat johdatella tärkeiden psykologisten prosessien äärelle.
Viekö unelmakartta kohti unelmia?
Kartan hyödyllisyys riippuu paljon siitä, miten unelmakartan tekee ja mihin siinä keskittyy. Ovatko unelmat sellaisia, mihin voi itse suoraan vaikuttaa vai sellaisia, mihin ei voi.
– Jos nimeää lottovoiton unelmaksi, voi jäädä aika kädettömäksi. Jos unelmat kohdistuvat esimerkiksi ihmissuhteisiin, perheen priorisoimiseen tai omiin urahaaveisiin, niin ne ovat toteutettavissa, Keinonen kuvailee.
Yksinään unelmien ajattelu ei välttämättä vielä riitä niiden toteutumiseen. Tarvitaan myös kykyä aktivoida ja toteuttaa tekoja, joilla rakentaa omien arvojen mukaista elämää.
Kartan tekeminen voi olla myös ihan vain kivaa tekemistä, vaikka yhdessä kaverin kanssa. Samalla se voi motivoida kohti unelmia.
– Suorastaan kannustan tekemään unelmakarttoja, vaikka niitä ajatellaan kepoisina. Ne voivat johdatella tärkeiden psykologisten prosessien äärelle.
Ovatko unelmakartat tuttuja yliopisto-opiskelijoille? Lue ja kuuntele gallup tästä.