Miestenpäivänä keskitytään mieheyden positiivisiin puoliin ja myönteisiin miesroolimalleihin.

Miesroolia ja tasa-arvoa juhlitaan sunnuntaina – miestenpäivästä tietää vain harva

Kansainvälinen miestenpäivä on tilaisuus tuoda esiin miesten ja poikien kohtaamia ongelmia ja syrjintää. Päivä keskittyy myös positiivisiin asioihin mieheydessä.

FAKTA

KANSAINVÄLINEN MIESTENPÄIVÄ

  • Miestenpäivä on lähtöisin Trinidad-Tobagosta, Karibianmeren saarivaltiosta.
  • Sitä vietetään ympäri maailman monissa järjestöissä, mukaan lukien YK.
  • Päivän perustaja Jerome Teelucksingh halusi isänpäivän rinnalle oman päivän pojille ja niille miehille, jotka eivät ole isiä.
  • Kansainvälisenä miestenpäivänä korostetaan mieheyden positiivisia puolia vastapainoksi negatiivisille mieskuville.

Sunnuntaina 19. marraskuuta vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Suurimmalle osalle suomalaisista maaliskuinen naistenpäivä on tuttu, mutta marraskuinen miestenpäivä huomattavasti vieraampi. Päivää ei ole Suomessa merkitty kalenteriin, mutta miehiä ja miesroolia on kuitenkin juhlistettu vuodesta 1999 lähtien.

Miestenpäivän juhlinnassa keskitytään tapahtuman Facebook-sivujen mukaan edistämään miesten ja poikien terveyttä, parantamaan sukupuolten välisiä suhteita, edistämään tasa-arvoa ja korostamaan myönteisiä miesroolimalleja.

Miestenpäivällä on vuosittain vaihtuva teema. Tänä vuonna se on ”Juhlitaan miehiä ja poikia”. Aikaisempina vuosina päivät ovat keskittyneet esimerkiksi miesten korkeisiin itsemurhalukuihin ja positiivisiin miesroolimalleihin.

Kansainvälisen miestenpäivän tarkoituksena ei ole kilpailla naistenpäivän kanssa, vaan tuoda esiin miesten näkökulmaa. Päivä muistuttaa, että miehetkin kohtaavat epätasa-arvoa. Tarkoituksena on kuitenkin keskittyä positiivisiin asioihin, kuten miesten panokseen perheissä, parisuhteissa ja lasten hoidossa.

Gallup

1) Tiesitkö, että kansainvälistä miestenpäivää vietetään 19. marraskuuta?
2) Mitä mieltä olet miestenpäivästä? Onko sen juhliminen mielestäsi tärkeää?

Mika Kleemola
1) Tiesin päivästä.
2) Hyvä, että miestenpäivä on olemassa. Kaikki miehet eivät ole isiä, joten hyvä, että heilläkin on oma päivä. Miestenpäivä myös lisää yleistä tietoutta ja parantaa myönteistä kuvaa miesroolista.

Pasi Backlund
1) Tiesin Miesten viikosta, mutta tällaisesta päivästä en.
2) Miestenpäivä ja sen juhliminen on tärkeää.

Markku Peltola
1) Kyllä tiesin.
2) Miestenpäivää on ehdottomasti tärkeä viettää. Se tukee miehenä olemista ja miehisyyttä.