Perhebarometri 2024
- Perhebarometri 2024 on Väestöliiton tutkimus suomalaisten parisuhteista, sinkkuudesta ja seksielämästä.
- Aineisto kerättiin kyselyllä, johon vastasi 5293 18–79-vuotiasta henkilöä.
- Barometri tutki erityisesti yksilöiden tahtoa ja toiveita parisuhteisiin liittyen.
- Tulokset mukailevat aiempaa tutkimustietoa, jonka mukaan parisuhde on yhteydessä korkeampaan elämäntyytyväisyyteen ja parempaan koettuun terveyteen.
Koulutustausta on yhteydessä ihmisen parisuhdetilanteeseen, selviää Väestöliiton tuoreesta perhebarometrista.
Yli 30-vuotiaista korkeintaan perusasteen suorittaneista vain reilu kolmannes kertoo olevansa parisuhteessa. Sen sijaan korkeimmin koulutetuista yli 80 prosenttia on parisuhteessa.
Väestöliiton tutkija Tiia Sorsan mukaan pariutumisen haasteita perusasteen suorittaneilla selittävät todennäköisimmin muut vaikeudet elämässä, kuten terveysongelmat, elämänhallintaongelmat ja päihteet. Samat haasteet selittävät myös parisuhteen päättymistä, jota tapahtuu matalimman koulutusasteen käyneillä enemmän, kuin korkeammin koulutetuilla.
− Matala koulutus ei suoraan johda siihen, että ei pääse parisuhteeseen, vaan nämä muut haasteet ovat myös yhteydessä pariutumisen vaikeuksiin, Sorsa kertoo.
Matalasti koulutetuilla myös vähemmän avioliittoja
Avioliittojen määrää suhteessa koulutusasteeseen on tutkittu pitkään. On havaittu, että avioliittoja perusasteen suorittaneilla on vähemmän kuin korkeammin koulutetuilla. Myös riski avioeroon on hieman suurempi matalasti koulutetuilla.
− Sitä, päteekö tämä myös muihin parisuhteisiin ei ole viime aikoina Suomessa juuri tutkittu, sillä tutkimukset ovat perustuneet rekisteritietoihin.
Kun korkeakoulutettujen elämä on järjestyksessä, avioliitto nähdään luonnollisena jatkumona parisuhteelle. Tämä voi selittää avioliittojen suosiota korkeakoulutetuilla, Sorsa arvelee. Pelkän perusasteen suorittaneilla 30–54-vuotiailla on ollut kuitenkin keskimäärin muita koulutusasteita enemmän merkityksellisiä parisuhteita ja sellaisia suhteita, joissa on asuttu yhdessä.
Barometrin mukaan valtaosa suomalaisista haluaa parisuhteen. Sorsan mukaan parisuhde on yhtä lailla toivottua kaikilla koulutusasteilla. Avioliitto on suosituin pitkän aikavälin suhdetoive.