Nuorten alkoholinkäyttö yleisesti ottaen on vähentynyt. Kuvituskuva.

Nuorten alkoholinkäyttö laskee – poikkeuksena lukiolaistytöt

THL:n kysely opiskelijoiden juomatavoista paljastaa eroja nuorten alkoholinkäytössä. Lukiolaistyttöjen ja -poikien kulutuksessa ilmenee eroja.

Toisen asteen opiskelijoiden alkoholinkäyttö on vähentynyt kaikissa muissa ryhmissä paitsi lukiolaistytöillä.

Näin selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Kouluterveyskyselystä. Kyselyn tuloksia on raportoitu suomalaisten alkoholinkulutusta käsittelevässä Juomatapatutkimuksessa Suomalaisten alkoholinkäyttö, juomatavat ja alkoholihaitat. 

Nuorten alkoholinkäyttö yleisesti on vähentynyt. Kouluterveyskyselyn mukaan sekä peruskoulussa ja ammattikoulussa opiskelevien nuorten alkoholinkulutus laskee edelleen. Myös lukiossa opiskelevat pojat juovat alkoholia aiempaa vähemmän. Sen sijaan lukiossa opiskelevien tyttöjen alkoholinkulutus on pysynyt vuodesta 2021 asti suunnilleen samana.

FAKTA

Alkoholinkulutuksessa eroja usealla osa-alueella

  • Noin 20 % ammattikoululaista ja 15 % lukiolaisista juo humalahakuisesti vähintään kerran kuukaudessa.
  • Tytöillä ja pojilla on jonkin verran eroja juomatottumuksissa: tytöt juovat usein long drink -juomia eli niin sanottuja limuviinoja ja pojat olutta.
  • Lukiolaisilla humalajuominen on yleisintä Itä-Uudellamaalla (19 %), harvinaisinta Etelä-Karjalassa (10 %).
  • Ammattikoululaisten alkoholinkäytön taustalla ovat usein terveystottumukset jo ennen toisen asteen opintoja.

– Näyttää siltä, että laskeva trendi jatkuu muuten, mutta lukiolaistytöillä suunta on muuttunut tai ainakin tasoittunut, kertoo THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo.

Eron syytä ei tiedetä

THL:n raportin mukaan lukiolaistytöistä 15 prosenttia juo vähintään kerran kuukaudessa humalahakuisesti. Lukiolaispoikien humalajuominen on samalla tasolla, mutta taustalla on jyrkempi lasku: vuonna 2019 luku oli vielä 20 prosenttia. Ammattikoululaiset käyttävät alkoholia edelleen enemmän kuin lukiolaiset, mutta raittiiden osuus kasvaa tässäkin ryhmässä vuosi vuodelta.

Tarkkoja syitä lukiossa opiskelevien tyttöjen ja poikien alkoholinkäytön eroille ei ole tutkittu. Raitasalo ei kuitenkaan usko, että tyttöjen alkoholinkulutus johtaisi laajempaan riskikäyttöön. Yleisesti yhteiskunnassa suhtaudutaan alaikäisten juomiseen kielteisesti sukupuolesta riippumatta. Sen sijaan nuoret itse eivät näe alkoholiin liittyviä riskejä yhtä vakavina kuin ennen.

– Koulujen terveyskasvatuksessa ja ehkäisevässä päihdetyössä olisi hyvä korostaa [alkoholin] riskejä sekä tytöille että pojille.