Nuorempien ikäryhmien suhtautuminen rahapelaamiseen on muuttunut vuodesta 2019 vuoteen 2023 kielteisemmäksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) väestötutkimus.
THL:n tutkija Tanja Grönroos kertoo, että nuorten kielteisempää suhtautumista rahapelaamiseen voi selittää sen pienentynyt rooli nuorten elämässä.
– Rahapelaamiselle on voinut löytyä vaihtoehtoista tekemistä kuten sosiaalinen media.
Vuonna 2010 rahapelien ikärajaa nostettiin 15 ikävuodesta 18 ikävuoteen. Samalla ikärajavalvonta on tehostunut ja rahapelien markkinointi alaikäisille on kielletty.
Nettipelit ovat Suomessa yleisiä, vaikka rahapelaaminen on vähentynyt
- Suomalaiset pelaavat rahapelejä tyypillisesti harvemmin kuin kerran kuukaudessa. Pelanneiden määrä on vähentynyt vuodesta 2019.
- Noin 151 000 suomalaisella on rahapeliongelma. Rahapeliongelmat ovat yleisimpiä miehillä ja nuorilla aikuisilla.
- Miehet ja nuoret aikuiset suosivat haitallisiksi todettuja nopeatempoisia nettipelejä, jotka voivat nostaa rahapeliongelman riskiä.
- Nettipelaaminen on Suomessa yleistä: 44 prosenttia suomalaisista pelasi rahapelejä netissä vuonna 2023.
Viime vuosina julkinen keskustelu pelaamisesta on ollut Grönroosin mukaan poikkeuksellisen kielteistä. Se on voinut vaikuttaa ihmisten näkemykseen omasta pelaamisesta, mikä voi näkyä myös pelaamisen vähentymisenä.
Nuorten peliongelma ei ole vähentynyt
Peliongelma voi johtua Grönroosin mukaan nuorten pelaamistavoista. Nuoret pelaavat pelejä paljon netissä.
– Nettipelit ovat saatavilla vuorokauden ympäri, mikä voi madaltaa kynnystä pelata niitä. Helppo saatavuus voi olla ongelmallista.
Myös eri pelityypit voivat vaikuttaa rahapeliongelman muodostumiseen. Haitallisiksi todetut nopeatempoiset ja netissä pelattavat rahapelit ovat nuorten suosiossa. Erityisesti nuoret miehet suosivat kyseisiä pelejä.
– Useiden eri pelityyppien pelaaminen voi lisätä riskiä peliongelman kehittymiseen, Grönroos toteaa.