Suomalaisten olisi hyvä pyöräillä nykyistä enemmän. Kuvituskuva.

Työpaikan ilmapiiri voi vaikuttaa siihen, pyöräileekö työmatkat

Moni asia vaikuttaa päätökseen pyöräillä tai kävellä työmatka. Yksi niistä on työhyvinvointi. 

Psykologisesti turvallisessa työyhteisössä toimivat henkilöt kulkevat kesäisin työmatkansa muita todennäköisemmin jalan tai polkupyörällä, selviää Turun yliopiston, Työterveyslaitoksen ja THL:n tutkimuksesta. Tutkimuksessa selvitettiin, mitkä tekijät vaikuttavat kuntatyöntekijöiden kulkutapavalintoihin alle viiden kilometrin työmatkoilla. Työyhteisön psykologisella turvallisuudella tarkoitetaan muun muassa sitä, että työpaikalla on kannustava ilmapiiri eikä ketään syrjitä tai kiusata.

Tiivis ja turvallinen työyhteisö saattaa motivoida työntekijän huolehtimaan enemmän omasta hyvinvoinnistaan ja valitsemaan aktiivisen kulkutavan työmatkalle. Myös kollegoiden esimerkki voi saada työntekijän tarttumaan polkupyörään.

FAKTA

Työmatkakäyttäytymisissä on eroja

  • Naiset valitsevat kesäisin aktiivisen kulkutavan miehiä useammin. Talviolosuhteissa sukupuolten välillä ei ole eroa.
  • Työmatkaliikkuminen on rutinoitunutta käyttäytymistä. Muutenkin fyysisesti aktiiviset ihmiset kävelevät tai pyöräilevät työmatkansa todennäköisemmin kuin vähemmän aktiiviset.
  • Kouluikäisten lasten vanhemmille aktiivinen kulkutapa on usein logistisesti haastava. Iäkkäämmille saattaa vapautua enemmän aikaa pyöräilyyn tai kävelyyn.

Psykologian väitöskirjatutkija Anna Makkosen mukaan hyvän työyhteisön vaikutus aktiivisen kulkutavan valitsemiseen ei kuitenkaan ole täysin selvää.

– Kävely ja pyöräily parantavat fyysistä terveyttä, mikä voi johtaa sitä kautta parempaan mielialaan ja vähentää stressiä. Tämä voi sitten heijastua koko työyhteisöön, hän sanoo.

Työmatkaliikunnalla on paljon positiivisia vaikutuksia

Työmatkojen kulkeminen pyörällä tai kävellen on helppo matalan kynnyksen tapa lisätä liikuntaa arkeen. Aktiivinen kulkutapa kehittää fyysistä kuntoa ja voi siten parantaa myös työntekijän hyvinvointia.

Makkosen mukaan hyvinvoivat työntekijät ovat myös työnantajan etu, joten aktiivisten työmatkan kulkutapojen valitsemiseen tulisi kannustaa. Pitkä työmatka on syy siihen, miksi monet valitsevat pyörän sijaan auton, mutta siihenkin löytyy ratkaisuja.

– Työsuhdepyöräedulla työntekijä voi hankkia sähköpyörän, mikä voi olla realistinen auton korvaaja. Tärkeää on myös se, että polkupyörän saa helposti säilöön työpaikalla, Makkonen kertoo.