Yllättävät kriisitilanteet ovat niitä hetkiä, kun journalistien eettiset ohjeet ja käytännöt joutuvat beetatestiin. Koska maailma on harvoin täydellinen, tapahtumien polttopisteessä olleet uhrit ja heidän läheisensä ovat joutuneet koekaniineiksi journalistisia toimintatapoja testattaessa.
Ensinnäkin kiitos toimittajille siitä, että olette tehneet virheitä, joiden myötä toimintatapoja on kyetty hiomaan ja uudistamaan.
Olen työssäni Radio Novan tuottajana ollut luomassa toimintamallia Suomen suurimman kaupallisen radiokanavan käytänteisiin yllättävissä uutistilanteissa. Olemme joutuneet muun muassa linjaamaan, kuinka suhtaudumme kriisitilanteessa henkilöihin, jotka soittavat radiokanavalle ja kertovat olevansa keskellä kriisiä. Asetelma on journalistisesti kutkuttava: tarjolla olisi uutta tietoa uutistapahtuman keskipisteestä. Kriisin kokenut henkilö voisi myös tarjota viranomaistiedotusta täydentävää ja rikastuttavaa tunnepuhetta sekä yksityiskohtia.
Hyvä tarina kamppailee vastakkain ammattietiikan ja Journalistin ohjeiden kanssa. Miten varmistaa silminnäkijätiedon oikeellisuus? Onko silminnäkijä mahdollisesti shokissa? Mikä arvo silminnäkijän havainnoilla on?
Kuten suurten kriisien jälkipyykki on opettanut, toisinaan silminnäkijöitä on suojeltava heiltä itseltään. Shokissa oleva henkilö saattaa olla hyvinkin halukas puhumaan ja vaikuttaa päällisin puolin rauhalliselta ja järkevältä. Kriisissä oleva henkilö saattaa kuitenkin akuutin tilanteen lauettua katua puheitaan.
Osaan ottaa nämä seikat huomioon työssäni, koska vielä kaksi vuosikymmentä sitten uutistoimitukset eivät osanneet.
Tästä surullisen kuuluisana esimerkkinä voidaan pitää vuonna 2007 tapahtunutta Jokelan kouluampumista ja siitä seurannutta mediakritiikkiä, jossa toimittajia moitittiin tunkeilevaksi ja uutisennälkäiseksi joukkioksi, joka parveili järkyttyneiden nuorien ja uhrien omaisten ympärillä. Tuolloin mediat olivat juuri siirtyneet internetiin, joten paine saada uutisia jatkuvalla syötöllä oli kova.
Keväällä 2024 Viertolan kouluampumisen yhteydessä nuoria ja omaisia lähestyttiin maltillisemmin, aiemmasta oppineena.
Sukupolveni journalistit tuskin tulevat aiemmasta viisastuneena tekemään samoja virheitä kriisien keskellä, sillä näihin kompastuskiviin on osattu valmistautua ennakkoon. Historialla on tapana toistaa itseään, joten tulemme varmasti tekemään virheitä, joista seuraava sukupolvi voi vuorostaan ottaa opiksi.