Etelä-Amerikasta Suomeen muuttanut Beatriz Arze seuraa nykyään formuloita ja jääkiekkoa. Edellisten kotimaiden perinteet eivät kuitenkaan unohdu.

Maailmankansalainen kotiutuu kaikkialle – Suomessa viehättää kylmä sää

Kun Beatriz Arzelta kysyy mistä hän on kotoisin, vastaus on ’’I am a citizen of the world’’. Bolivialaisnainen rakastaa Suomea, mutta on myös ylpeä latinalaisista juuristaan.

FAKTA

Beatriz Arze

  • Syntyi Bogotassa, Kolumbiassa vuonna 1971.
  • Perheeseen kuuluu 5 siskoa, vanhemmat, 2 poikaa, aviomies ja miljoona serkkua.
  • Harrastaa lukemista, kokkaamista ja valokuvausta, etenkin revontulien kuvaaminen kiinnostaa.
  • Pitää mustamakkarasta sekä suomalaisesta suklaasta.
  • Ei pidä salmiakista eikä erityisemmin saunomisesta.

Kun on asunut viidessä eri maassa ja kolmessa eri maanosassa, ajatus kodista ja kotimaasta muuttuu. Beatriz Arzen koti on sekä Suomessa että Etelä-Amerikassa.

– Koen olevani aika suomalainen. Minulla on hirveästi kavereita, mutta silti tykkään jäädä yksin kotiin lukemaan.

Suomalaisuudestaan huolimatta Arze elää kuitenkin Bolivian ajassa. Sukulaisten ja ystävien kanssa jutellaan puhelimessa puolen yön aikaan.

Jokainen kotimaa tuo elämään jotain uutta

Arzen kertoessa missä hän on milloinkin asunut, on oltava tarkkana. Arze syntyi Kolumbiassa, josta hänen perheensä muutti isän kotimaahan Boliviaan. Siellä Arze kouluttautui ja perusti oman perheensä. Myöhemmin aikuisena Arze muutti jälleen, tällä kertaa Yhdysvaltoihin.

– Asuin USA:ssa puolisen vuotta, sillä halusin elämääni jotain uutta. Päädyin perhesyistä palaamaan takaisin Boliviaan.

Boliviaan palattuaan Arze työllistyi öljy-yhtiöön viestintätehtäviin. Työn mukana tuli muutto Brasiliaan vuonna 2007. Brasiliassa Arze tapasi suomalaisen miehensä, joka oli Rio de Janeirossa matkustelemassa.

– Asiat tapahtuivat nopeasti. Menimme naimisiin Boliviassa vuonna 2009, minkä jälkeen minä ja kaksi poikaani edellisestä avioliitostani muutimme Suomeen 2010. Saavuimme Suomeen kesällä, ja rakastuin maahan heti.

Uuteen vuoteen kuuluvat greipit ja alusvaatteet

Suomessa Arzea viehättää muun muassa sää. Varmistan, kuulinko oikein.

– Kotikaupunkini Brasiliassa ja Boliviassa ovat liian kuumia minulle. Suomessa sen sijaan on kylmä, kuten synnyinkaupungissani Bogotassa.

Vaikka Arzen koti on ollut Suomessa jo seitsemän vuotta, eivät latinalaiset perinteet unohdu.

– Uudenvuodenaattoon liittyy paljon perinteitä, joilla toivotaan jotain tulevalle vuodelle. Esimerkiksi jos päälläsi on aattona keltaiset alusvaatteet, toivot seuraavalle vuodelle rahaa. Punaisilla alusvaatteilla taas toivotaan rakkautta.

Uutenavuonna Arzen perheessä myös syödään 12 greippiä, yksi jokaiselle vuoden kuukaudelle. Jos toiveena on päästä tulevana vuonna matkustelemaan, Arze kiertää korttelin ympäri vetäen perässään tyhjää matkalaukkua.

– Viime vuonna suomalainen ystäväni suoritti nämä perinteet kanssani. Hänestä kaikki tämä oli todella huvittavaa.

Arzea sen sijaan naurattaa suomalaisten asenne lomaan ja työhön.

– Suomalaiset tekevät hirveästi töitä koko vuoden ja toivovat koko ajan, että olisipa jo kesä ja loma. Kun loman aika vihdoin tulee, he menevätkin kesämökeilleen ja tekevät lisää töitä, pilkkovat puita, kunnostavat mökkiä tai istuttavat kasveja.

Asenne ratkaisee kotiutumisessa

Arzella ei ole tapana jäädä ikävöimään edellisiä asuinpaikkojaan. Tärkeintä kotiutumisessa on asenne.

– Aina voi ikävöidä ja olla surkeana, mutta silloin ei sopeudu. Keskityn siihen, mikä juuri tässä maassa on ihanaa ja kaunista.

Arze työskentelee vapaaehtoisena useassa kansainvälisessä yhteisössä, jossa pyritään viemään Tamperetta ulkomaille tai auttamaan suomalaisia yrityksiä laajentamaan Etelä-Amerikkaan.

– Periaatteeni on, että haluan antaa jotain takaisin jokaiselle maalle, joka on ollut kotini. Olen saanut näiltä mailta niin paljon enkä olisi tällainen ilman niissä viettämääni aikaa.