Tamperelaisen Rody Mushieten mielestä Mr. Finland -kisat vaativat hymypoikamaisuutta ja rentoutta. – Nyt olen tottunut pullistelemaan ja kulkemaan melonit kainaloissa.

Kehonrakennuksesta tulee ammatti – Mr. Finland -finalisti hakee uroiden missikisoista esiintymiskokemusta

14-vuotiaana saliharjoittelun aloittanut, nyt 100-kiloinen Rody Mushiete tekee kaikkensa tienatakseen elantonsa punttisalilta. Ensin edessä ovat Mr. Finland -kisat, joista tärkein anti on julkisuus.

Kun jääkaappipakastimen kokoinen Rody Mushiete nappaa kuvauksia varten paidan päältään, paljastuu liki mäyräkoirallinen vatsalihaksia. Vaikuttaa siltä, että 20-vuotias nuorukainen lähes asuu kuntosalilla. Arvio ei juurikaan heitä, sillä Mushiete tähtää fitness-ammattilaiseksi.

– Kehonrakennus vaatii todella paljon. Tykkään siitä, ettei aikaa mene mihinkään turhuuksiin. Tämä kannattaa ottaa elämäntavaksi, sillä muutoin harjoittelusta saattaa tulla pakkopullaa, Mushiete kertoo.

Hän harjoittelee päätoimisesti ja haluaa menestystä huhtikuussa pidettävistä kehonrakennuskilpailuista. Classic bodybuilding -sarjassa kisaavan muskelimiehen tavoitteena on päästä lajin EM-kisoihin.

Kuka?

Rody Mushiete

  • Tamperelainen 20-vuotias kehonrakentaja.
  • Kilpailee helmikuussa Mr. Finland -finaalissa ja huhtikuussa classic bodybuildingissa, joissa tavoitteena EM-kisat.
  • Harrastanut kori- ja jalkapalloa, kamppailulajeja sekä telinevoimistelua.

Mushieten tyypillinen treeniviikko sisältää kuusi saliharjoitusta ja päivittäiset poseerausharjoittelut. Päänvaivaa tuottaa myös classic bodybuildingissa esitettävä vapaaohjelma, jossa kilpailijan pitää pullistella musiikillisen koreografian kanssa.

– Stressiä on, sillä tämä ei ole enää harrastuspohjaista ja paljon on kehitettävää. Poseeraukset ja vapaaohjelma ahdistavat, Mushiete sanoo.

Työväline on pidettävä kunnossa, jotta menestystä voi tulla. Kropalla on suuri merkitys myös Mr. Finland -kisoissa, joissa tamperelainen on yksi finalisteista.

Rody Mushieten paino pyörii sadan kilon tuntumassa. Rasvaprosenttitavoitteena on neljä prosenttia.

Mr. Finland -kisat tuovat julkisuutta

Mushiete ei ollut kuullutkaan Mr. Finland -kisoista ennen kuin tyttöystävä ilmoitti hänet mukaan. Nyt tamperelainen on yksi finalisteista kisoissa, joiden finaali järjestetään 17. helmikuuta.

Mr. Finland -kisat luotiin 1990-luvun alussa Miss Suomi -kisojen vastavedoksi. Alkuvuosina show keräsi television välityksellä jopa miljoonayleisön, mutta sen jälkeen valokeilat ovat himmentyneet. Tunnetuimpia osallistujia lienevät vuoden 1993 voittaja, uran pornotähtenä luonut Henry Saari sekä vuoden 2012 perintöprinssi ja nykyinen vapaaottelija Makwan Amirkhani.

Finalistit ovat lähes rasvattomia lihaskimppuja, jotka esittelevät huippuunsa trimmattuja vartaloitaan. Mushieten mielestä ulkonäköä ja persoonallisuutta korostetaan sopivassa suhteessa.

– Ulkonäöllä on väliä mutta tärkeää on myös se, millainen tyyppi olet. Haastatteluissa finalistien persoona selviää melko hyvin ja sillä on merkitystä, mitä suustasi tulee. Imagossa näkyy, jos olet itseäsi täynnä, hän sanoo.

Mushieten mukaan Mr. Finland -kisat tuovat kaivattua näkyvyyttä sekä mallimahdollisuuksia ja esiintymiskokemusta, joista on hyötyä kehonrakentajan uralla.

– Kokemus on ollut hauska ja tuo toivottavasti hyviä tuulia tullessaan. Finaali ei kuumota. En pety itseeni, jos en menesty, Mushiete kertoo.

– Positiivisinta on tuntea olonsa hyväksi omassa kehossa.

Mushiete on opiskellut maanrakennuskoneenkuljettajaksi, mutta niihin töihin hän ei haikaile. Kaiken tavoitteena on ammattilaisuus kehonrakentajana. Raha elämiseen tulee sponsoreilta ja verkostomarkkinoinnista.

– Haluan painottaa ihmisille, jotka menevät vain koulusta kouluun ja hierarkiassa ylöspäin, että tekemisen pitäisi tuntua myös mieluisalta. Minä haluan olla oman elämäni herra, Mushiete sanoo.

Hän haluaa luoda kehonrakentajana uran, jolla pystyy elättämään itsensä ja perheensä. Mushiete ajattelee, etteivät painot maailmasta lopu, joten aina riittää kehitettävää.

– Joskus vanhempana haluan nauttia ja ottaa rennommin, mutta sen aika ei ole vielä.

Kuntosalilta apua ulkonäköpaineisiin

Kongolaistaustaiselle Mushietelle nuorten ulkonäköpaineet ovat tuttuja. Lapsena hän oli koulun ainoita tummaihoisia, joten Mushiete satsasi merkkivaatteisiin ja huoliteltuun olemukseen. Hänen mielestään saliharjoittelu on vähentänyt ulkonäköpaineita.

Saliharjoittelu

Rodyn vinkit aloittelijalle

  1. Älä luovuta.
  2. Nauti kivusta, sillä se menee ohi.
  3. Rakasta itseäsi ja kestä.

– Olen saanut itsevarmuutta enkä koe, että pitäisi näyttää joltakin. Tiedän, mitä itse haluan eikä minun tarvitse näyttää kenellekään mitään, hän sanoo.

Mushiete kritisoi Instagramissa esiintyviä, nuorten ihannoimia fitness-julkkiksia. Häntä huolettavat lapset ja nuoret, jotka tavoittelevat idoliensa elämäntyyliä.

– Somessa ihmiset vaikuttavat roboteilta, jotka eivät lipsu ja joilla ei ole mielihaluja tai -tekoja. Sosiaalinen media vääristää, ja nuoriso on aina kohde, jota sellainen turmelee eniten, hän painottaa.