Koskikeskuksen edestä voi nousta perjantaina bussiin ilmaiseksi kyykkimällä.

Tampere kannustaa eroon autoista – kertalippu 20 kyykyllä

Eurooppalainen Liikkujan viikko huipentuu perjantaina Auton vapaapäivään. Sen kunniaksi Tampereen kaupunki kannustaa kansalaisia jättämällä oman auton kotiin tai keskustan ulkopuolelle.

Osana autotonta päivää Tampereen seudun joukkoliikenne, Liikkuva Tampere ja Tampereen ammattikorkeakoulu jakavat bussilippuja Kyykyllä kyytiin -kampanjassa. Koskikeskuksen keskusaukiolta voi lunastaa kello 14.30 ilmaisen kertalipun suorittamalla 20 kyykkyä tai seisomaannousua penkiltä.
Kyykyllä kyytiin -tempaus järjestetään Tampereella toisena vuonna peräkkäin. Liikkuva Tampere -hankkeen projektipäällikkö Johanna Riippi odottaa, että kaikki 1 500 lippua löytävät taas liikkujien käsiin.

– Koko liikkujan viikolla on tarkoitus vähentää yksityisautoilua ja lisätä kävelyä, pyöräilyä ja julkisen liikenteen käyttöä. Haluamme edistää sekä liikuntaa että bussin käyttöä tällaisella hauskalla tavalla, Riippi kertoo.

Riippi huomauttaa, ettei joukkoliikenteen edistäminen rajoitu yksittäisiin tempauksiin ja teemaviikkoihin.

– Työtä ihmisten houkuttelemiseksi joukkoliikenteen kyytiin tehdään ympäri vuoden. Kesällä meillä oli yhteistyötä taidelaitosten kanssa ja sen kautta taideteoksia busseissa.

Toisella puolen Tamperetta, Niihamassa on myös jaossa ilmaisia linja-autopilettejä. Itä-Tampereella avataan seudun ensimmäinen varsinainen liityntäpysäköinti, johon auton jättävät ihmiset saavat nousta Nyssen kyytiin ilmaiseksi.

Liityntäpysäköinti on yleinen liikenneratkaisu pääkaupunkiseudun reuna-alueilla. Sen tarkoitus on, että kauempaa tulevat yksityisautoilijat vaihtaisivat ilmaisilla parkkipaikoilla kulkuneuvoa julkisiin.