Valtteri Mörttisen kommentti: Ylitarkastajaksi tarvitaan yli-ihminen

Työhaastattelussa ei saa kysyä hakijan poliittisista tai uskonnollisista vakaumuksista. Tapauksissa, joissa haastattelija omistaa työtä tarjoavan yrityksen itse, kysymyksen voisi sallia. Onhan kummallekin osapuolelle parempi, että henkilökemiat kohtaavat, jos he joutuvat toisiaan katselemaan kokonaisen työsuhteen ajan. Valtion virkoja täytettäessä kielto taas on täysin perusteltu, koska työhaastattelija ei omista valtiota.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja tekee harkinnanvaraista työtä, joka on ideologisesti äärimmilleen latautunutta. Kummitteleva taka-ajatus voi ohjata ihmisen päätöksentekoa. Jokaisessa päätöksessä inhimillinen tekijä heilauttaa vaa’an suuntaan tai toiseen.

Voisiko ongelman poistaa palkkaamalla virkaan ainoastaan vulkanilaisten tavoin tunteet hylänneitä järjen varassa toimivia yli-ihmisiä? Hoitaisivatko työtä aatteellisista järjestöistä vapaat, erehtymättömät, puolueettomat mallikansalaiset? Tuskin, sillä kaikkein vaarallisin ihminen on se, joka itse luulee olevansa vapaa kuplista ja ideologioista.

Maahanmuuttoviraston tarkastajia ei valvota tarpeeksi ulkopuolelta. Lue tutkiva juttu tästä.