Veikko Eromäen kommentti: Lapset surffailevat sinisilmäisesti

–Mä katson K-18 videoita 24/7, tokaisi eräs kuudesluokkalainen, kun utelin haastattelussa hänen Youtube-suosikkivideoitaan.

Ympärillä pyörinyt poikaporukka juhlisti heittoa purskahtamalla naurunremakkaan. En voinut itsekään olla hörähtämättä, sellaisella kapinallisen ylpeydellä vastaus kiekaistiin.

Todellisuudessa lasten ja internetin symbioosi ei kuitenkaan ole naurun asia. Netin käyttäminen on lapsille helpompaa kuin koskaan ennen. Tutkija Elina Nopparin sanoin: internetin kautta maailma aukeaa heille kaikessa kauheudessaan ja hyvyydessään. Vanhempien on yhä vaikeampi seurata mitä lapset selaavat, ja lapset puolestaan osaavat peittää jälkensä taitavasti.

Maailman suosituin pelitubettaja PewDewPie eli Felix Kjellberg on törmäillyt kuluneen vuoden aikana skandaalista toiseen. Hänen antisemitistisiä viittauksia ja rasistisia termejä sisältävää huumoriaan on hyvin vaikea kenenkään ymmärtää. Kaikkein vaikeinta se on hänen sadoilletuhansille kouluikäisille faneilleen.

Lapset kasvavat kiinni internetin sekopäiseen ja vaikeaselkoiseen maailmaan. On tärkeää varmistaa, että medialukutaito ja lähdekriittisyys iskostetaan heihin pienestä pitäen.

Mikä Youtubessa vetää lapsia puoleensa? Lue tutkiva juttu tästä.