Tampere-Pirkkalan lentokentän johtaja Mari Nurminen haluaa vahvistaa kentän kilpailukykyä ja kehittää seutukunnan matkailubrändiä.

Tampere-Pirkkalan lentokenttä haluaa kasvaa – aasialaisturistien lisäksi haaveena Saksa

Tampere-Pirkkalan lentokentän matkustajamäärät ovat kääntyneet nousuun. Kenttää vilkastuttavat matkustajaliikenteen lisäksi Ilmavoimien toiminta sekä vastikään sinne siirtynyt Patrian lentäjäkoulutus.

Riian lentoa Tampere-Pirkkalan lentokentällä odottava oriveteläinen Matti Haikka kertoo lentäneensä kotikentältään 30 vuoden ajan. Tällä kertaa hän matkustaa Riikaan työasioiden perässä.

Matti Haikka lensi Pirkanmaalta Riikaan työasioiden takia.

̶  Lippujen hinnat ovat kymmenkertaistuneet Ryanairin ajoilta. Maksoin menopaluulipusta lähes kolmesataa euroa.

Pirkkalaan on Haikasta helppo tulla omalla autolla, kun parkkipaikka on lähellä terminaalia.

Tampere-Pirkkalan lentokentän matkustajamäärät ovat nousseet muutaman vuoden alamäen jälkeen. Finavian tilastot kertovat, että kentältä lentäminen on kasvanut viime vuoteen verrattuna lähes kymmenen prosenttia. Lentokoneisiin riittää tunkua, Riikaan lähtijät täyttävät odotusaulan.

Kasvanut matkustajamäärä johtuu muun muassa halpalentoyhtiö Ryanairin uusista reiteistä Budapestiin ja Bremeniin sekä Haikankin käyttämän Air Balticin uudesta yhteydestä Riikaan. Kasvun takana on kuitenkin vaikea vuosi 2016: Silloin Pirkanmaan maakuntakentältä lähti ja laskeutui lähes 150 000 matkustajaa vähemmän kuin vuonna 2015. Kuoppa johtui Ryanairin yhteyksien karsimisesta.

Lentokentän päällikkö Mari Nurminen Finaviasta toteaa terminaali ykkösen työhuoneessaan, että neuvottelut uusien lentoyhtiöiden kanssa ovat käynnissä. Nyt suunnitellaan vuoden 2018 talvikauden lentoja. Tampere-Pirkkalaan halutaan lisää lentotarjontaa, matkustajamäärissä on kasvunvaraa.

̶  Lentomatkustaminen kasvaa maailmalla kovaa tahtia ja turisteista on kova kilpailu. Kyse ei ole pelkästään Suomen sisäisestä taistosta, vaan kilpailu on globaalia.

Lentokentän johtaja Nurminen kertoo neuvottelevansa jatkuvasti lentoyhtiöiden kanssa mahdollisuuksista uusille reiteille.

Nurminen toteaa seudullisen vetovoiman olevan tärkeä osa lentoliikenteen kasvua. Lentokenttä tekeekin yhteistyötä esimerkiksi Muumimuseon kanssa. Nurminen haluaa, että Helsingistä saapuvat aasialaiset turistit tulevat Tampereelle lentäen.

– Kukaan ei matkusta tänne pelkän lentokentän takia. Meidän tulee ottaa oppia Lapista, siellä pitkäjänteinen työ turistien houkuttelemiseksi on tuottanut tulosta.

Business Tampereen lentoliikenteen kehittämisen johtaja Marja Aalto tekee töitä Pirkanmaan ja Tampereen houkuttelevuuden eteen. Hän haluaa osoittaa uusille lentoyhtiöille, että näiden kannattaa lentää Tampere-Pirkkalan lentokentälle.

̶  Mahdolliset uudet yhteydet eivät saa kuitenkaan haitata nykyisiä meiltä lentäviä yhtiöitä. Ehdoton painopisteemme on tällä hetkellä Saksa. Siellä on useita meitä kiinnostavia lentoyhtiöitä, jotka sopisivat Tampere-Pirkkalan lentokentälle, Aalto sanoo.

Fakta

Tampere-Pirkkalan lentokenttä

  • Kentän kautta on matkustanut tänä vuonna elokuuhun mennessä 150 681 henkilöä.
  • Reittilentoja kentältä lentävät Finnair, SAS, Ryanair sekä Air Baltic.
  • Lentokenttää käyttävät matkustajaliikenteen lisäksi Ilmavoimat sekä Malmilta Pirkkalaan siirynyt Patrian lentokoulu.

Tapahtumia joka kolmas minuutti

Tampereen kaupunki painottaa kuitenkin suunnitelmissaan nopeaa junayhteyttä Helsinki-Vantaan lentokentälle. Apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) ei näe asiassa ristiriitaa oman maakuntakentän kehityksen kannalta. Kehittyvä ja kansainvälinen kaupunki tarvitsee hänen mielestään kattavat yhteydet maailmalle.

̶  Nopea ja suora yhteys Helsinki-Vantaalle parantaisi Tampereen asemaa. Helsinki tulee kuitenkin säilymään myös tulevaisuudessa maan suurimpana lentoliikenteen solmukohtana, Jäntti toteaa.

Tampere-Pirkkalan lentokenttää käyttävät matkustajaliikenteen lisäksi Puolustusvoimat sekä Patrian lentokoulutus, joka siirtyi vastikään Malmin lentokentältä Pirkanmaalle.

̶  Lentokentällä tapahtuu kolmen minuutin välein jotain. Lentokenttämme on käytössä mitattuna Suomen toiseksi vilkkain, Mari Nurminen toteaa.