Elias Salo rahoittaa harrastustaan säästämällä ja töissä käymällä.

Kun pari ei riitä – kengät ovat keräilijän aarre

Nykyään ei ole tavatonta käyttää yli 200 euroa kenkiin tai omistaa niitä samaan aikaan yli 15 paria. Kengillä on tarina ja ne luovat yhteisöllisyyttä.

Harva viitsisi jonottaa kaupan ulkopuolella 24 tuntia teltassa vain tossujen takia. Joskus intohimo voi johdattaa isompien asioiden äärelle. Helsinkiläinen Besnik Konjuhaj oli jonottamassa paria Yeezy Pirate Black 1.0 -kenkiä, kun hän sai idean.

– Jonossa oli todella hyvä tunnelma. En edes tiennyt, että Suomessa on muita yhtä hulluja kuin minä. Ajattelin, että olisi siistiä luoda näille tyypeille paikka, jossa he voisivat kokoontua, Konjuhaj kertoo.

Konjuhaj halusi olla luomassa tapahtumaa, jossa alasta kiinnostuneet tulevat myymään, ostamaan ja puhumaan kengistä. Syntyi SneakerBash, ja syyskuussa Helsingissä ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma houkutteli yli 1000 vierailijaa. Kenkien keräily eroaa muista keräilyharrastuksista, koska kenkiä käytetään ja esitellään arjessa.

– Tunnistan toisen lenkkariharrastajan sadan metrin päästä. Meillä on yhteinen mielenkiinnon kohde tuntemattoman ihmisen kanssa, ja sen perusteella voimme avata keskustelun ja tutustua, Konjuhaj toteaa.

Kenkäharrastajat usein kysyvät kengänkokoa toisiltaan mahdollisia tarjouksia tai vaihtokauppoja ajatellen. Kenkäkaupat tapahtuvat nykyään pääosin nettikaupoissa ja foorumeilla. Valikoima on Suomessa hyvin rajallinen, joten tämä on ainoa tapa saada käsiinsä harvinaiset kengät.

Sneakkeri, lenkkari vai vapaa-ajan kenkä

Lenkkarista on perinteisesti tullut mieleen juoksukenkä. Nykyään lenkkareilla, tai oikeastaan sneakkereillä, voidaan tarkoittaa mitä vain luksusmallisen tekstiilikengän ja nilkkoja tukevan koripallokengän väliltä. Tamperelainen Elias Salo on keräillyt sneakkereitä vuodesta 2010 rakastuttuaan pariin Nike Zoom Air 6.0 -kenkiä. Hänellä on sneakkereitä aktiivisessa käytössä noin 10 paria.

Kenkälaatikoiden avaaminen tuntuu hänestä vieläkin samalta kuin ensimmäisellä kerralla.

Keräilijä ei helposti lopeta keräilyä.

– Kengät ovat käyttötavaraa. Tietysti jos kengät maksavat 500 euroa, niillä ei mennä vesilätäkköön tai kuraan.

Salon lempikenkä on Supreme x Nike Air Force 1. Siitä parista hän oli haaveillut pitkään. Kun hän lopulta sai ne, hän ei ollut koskaan kokenut kenkiin liittyen mitään vastaavaa.

– Kyllä siinä tulee sellainen hiljainen hetki. Paluumatkalla Helsingistä Tampereelle haistelin kenkien nahkaa varmaan vartin välein. Varmistin että ne ovat oikeasti tässä, Salo kertoo.

Ei oikea tai väärä, vaan oma

Konjuhajin lempikenkä on ACRONYM x Nike Air Presto. Hän kävi hakemassa parin niitä New Yorkista asti. Muutama kuukausi kauppojen jälkeen kenkämalli valittiin vuoden sneakkeriksi ja sen hinta nelinkertaistui.

– Ostin ne itseäni varten. Käyttämätön pari maksaa nykyään yli tuhat euroa, ja itse käytin ne puhki, Konjuhaj kertoo.

Nykyään kengät ja muu pukeutuminen yhdistetään musiikkimakuun ja elämäntyyliin. Konjuhaj halusi myös tuoda asian esille SneakerBash -tapahtumassa.

-Halusimme kannustaa ihmisiä pukeutumaan, kuten he haluavat. Ei anneta kenenkään määrittää, mikä on oikeanlainen tai vääränlainen kenkä.