Moreenimedian pääkirjoitus: Terveysaseman ei tarvitse olla viihdekeidas

Tesomalle avautuu ensi keväänä uusi hyvinvointikeskus. Kyseessä ei ole perinteinen terveysasema, vaan saman katon alta löytyy sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi kirjasto, kahvila ja nuorisopalvelut. Samassa rakennuksessa on myös ruokakauppa.

Hyvinvointikeskus eroaa tässä suhteessa terveysasemista. Keskuksessa voi viettää aikaa ja viihtyä. Terveysasemalla ei ole tarkoitus olla kauempaa kuin lääkäriajan verran.

Kehitys muuttaa perinteisen terveysaseman viihdekeitaaksi. Viihde on mukava lisä, mutta ei saa unohtaa, että se ei ole terveysasemien olemassaolon syy. Niiden tärkeimpänä tehtävänä on auttaa potilaita.

Samankaltainen viihteellistyminen on näkynyt aiemmin jo kirjastoissa. Esimerkiksi Helsinkiin rakentuvan Keskustakirjaston toinen kerros on pyhitetty työskentelylle ja harrastustoiminalle – sekä saunomiselle.

Samaan aikaan kirjastojen varsinainen tehtävä on unohtumassa. Paperikirjojen määrä on romahtanut viimeisen 10 vuoden aikana valtavasti. Suomen kirjastojen kokoelmiin kuului yli 36 miljoonaa kirjaa vuonna 2006. Viime vuonna kirjoja oli lähes 6 miljoonaa vähemmän. Myös lainausmäärät ovat vähentyneet miljoonilla kerroilla. Kirjastot ovat vastanneet ongelmaan tekemällä tiloistaan koko kansan olohuoneita.

Terveysasemilla ei ole samanlaista ajankohtaista uhkaa. Internet ei ole lähiaikoina korvaamassa terveydenhuollon työntekijöiden läsnäoloa, sillä suurinta osaa hoitotoimenpiteistä ei voi tehdä etänä.

Pikemminkin hyvinvointikeskukset ovat Tampereen kaupungin ratkaisu keskittää kaupungin palvelut muutamiin keskeisiin paikkoihin. Lielahdessa ja Linnainmaalla hyvinvointikeskukset ovat jo toiminnassa. Myös Tesoma, Peltolammi ja Hervanta saavat omansa.

Pelkona on se, että terveysasemille käy kuin kirjastoille. Vuonna 2006 kaupunginkirjastoja oli Tampereella 22. Viime vuonna niitä oli neljä vähemmän.

Miten Tesoman tuleva hyvinvointikeskus toimii? Lue lisää täältä.