Hartela rakentaa Keskon tulevaa kauppakeskusta Tampereen Tesomalle. Rakennukseen syntyy tilat uudelle hyvinvointikeskukselle.

Hyvinvointipalvelujen tulevaisuus testissä Tesomalla – Mehiläinen ja kaupunki kokeilevat allianssimallia

Allianssimalli elää huippuvuosiaan Tampereella. Suomen ensimmäiseen hyvinvointiallianssiin ei ollut kuitenkaan tunkua.

Fakta

Tesoman hyvinvointikeskus

  • Hyvinvointikeskus toimii allianssimallilla, jossa osapuolet sitoutuvat toimimaan hankkeen parhaaksi. Mallissa pyritään saamaan aikaan kustannussäästöjä yhteistyöllä.
  • Keskus avautuu Keskon rakennuttamaan tavarataloon alkuvuonna 2018.
  • Tavarataloon siirtyvät muun muassa terveysaseman, hammashoidon, neuvolan, nuorisopalvelujen ja kirjaston palvelut.

Tampereen Tesoman asukkaat pääsevät todennäköisesti ensi vuoden alussa testaamaan Suomen ensimmäistä allianssimallilla toimivaa hyvinvointikeskusta.

Sitä pyörittää Tampereen kaupunki yhteistyössä Mehiläisen ja kolmannen sektorin järjestöjen kanssa. Saman katon alta löytyvät terveysaseman lisäksi muun muassa nuorisopalvelut ja kirjasto.

– Allianssimallin hyödyntämisestä sote-palvelujen tuotannossa on kansainvälisesti vähän kokemuksia. Englannissa on ollut joitakin hyvinvointiallianssiin rinnastettavia kokeiluja, kertoo Tesoman hyvinvointikeskuksen projektipäällikkö Mari Heikkilä.

Hän huomauttaa, että Tesoman kokeilussa ei ole kyseessä perinteisestä ostopalvelusta tai yksityistämisestä. Allianssi on kuin avioliitto. Se sitoo kaupungin ja Mehiläisen tiiviisti yhteen.

Allianssilla on yhteinen budjetti. Osapuolet myös jakavat hyödyt ja riskit.

Mehiläinen jätti ainoan tarjouksen

Tesoman hyvinvointikeskuksen projektipäälliköt Riikka Helminen ja Mari Heikkilä tutustuvat keskuksen tuleviin tiloihin. Sen on tarkoitus avautua huhtikuussa 2018.

Allianssimalli on saanut Tampereella suuren suosion. Mallia on hyödynnetty rantatunnelissa ja raitiotiessä. Myös Ratinan stadion aiotaan toteuttaa allianssilla.

Hyvinvointiallianssiin ei ollut kuitenkaan tunkua. Mehiläinen jätti kilpailutuksessa ainoan tarjouksen. Attendo ja Pihlajalinna vetäytyivät vedoten hankkeen taloudellisiin riskeihin.

Miksi Mehiläinen lähti mukaan riskialttiiseen hankkeeseen?

– Tärkein syy oli oppia tekemään palveluja uudella tavalla. Kokemus allianssimallista on mielenkiintoinen tulevaisuutta varten, toteaa Mehiläisen projektipäällikkö Riikka Helminen.

Hankkeessa etuna on pitkä sopimuskausi. Mehiläinen tuottaa tesomalaisten terveyspalveluja seuraavat 10 vuotta.

Ei lääkäriaikoja, vaan vaikutuksia

Projektipäälliköt myöntävät, että allianssimalli ei ole sote-yritykselle kultakaivos. Hyvinvointikeskukselle määritetään kustannusraami, joka perustuu palvelujen aikaisempiin toteutuneisiin kustannuksiin. Hankkeen budjettia lasketaan parhaillaan.

Lisäksi Mehiläinen saa bonusrahaa, jos allianssin tavoitteet täyttyvät. Jos tavoitteet jäävät saavuttamatta, seurauksena on sanktioita. Yhtenä mittarina käytetään kansansairauksien hoidon onnistumista.

– Hyvinvointia on hankala mitata. Mittari kertoo vain jostain osasta hyvinvoinnin ilmiötä, kuvailee yliopistonlehtori Liina-Kaisa Tynkkynen Tampereen yliopiston terveystieteen tutkinto-ohjelmasta.

Hoitojonojen mittaamisen ja lääkäriaikojen laskemisen sijaan kaupunki keskittyy vaikutuksiin. Se on Tynkkysen mukaan oikea suunta.

Maakunta allianssin kumppaniksi

Valtakunnallinen sote-uudistus siirtää vastuun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä maakunnille. Miten silloin käy hyvinvointiallianssille?

Tulevaisuudessa maakunta voi olla yksi allianssin kumppaneista. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra tekee parhaillaan juridista selvitystä, voiko maakunta toimia allianssikumppanina. Myös Pirkanmaan liitto seuraa tiiviisti Tesoman kokeilua.

Sote-uudistuksen on tarkoitus toteutua vuoden 2020 alussa. Jos uudistus kuitenkin tyssää, Liina-Kaisa Tynkkysen mukaan Tesomalla voi silti olla ratkaiseva rooli.

– Suuret kaupungit Helsinki, Tampere ja Turku tulevat viitoittamaan, mihin suuntaan sote-palveluja kehitetään.

Artikkelia varten on haastateltu myös VTT:n johtavaa tutkijaa Pertti Lahdenperää ja Kuntaliiton erityisasiantuntijaa Tero Tyniä.

Miksi terveysasemista tehdään viihdekeitaita? Lue lisää täältä.


Tesoman hyvinvointikeskuksen vaiheet aikajanalla

7.3.2016: Tampereen kaupunginhallitus päätti, että Tesoman hyvinvointikeskus toteutetaan allianssimallilla.

9.5.2016: Kaupunginhallitus valitsi kilpailutuksen neuvotteluihin Attendon, Mehiläisen ja Pihlajalinnan. Attendo vetäytyi hankkeesta sopimusneuvottelujen jälkeen. Yrityksen mukaan hankinta oli liian haastava.

31.8.2016: Tarjousaika päättyi. Pihlajalinna kuitenkin pyysi lisää aikaa, ja tarjousaikaa jatkettiin.

9.9.2016: Hankintayksikkö vastaanotti Mehiläisen tarjouksen. Pihlajalinna ilmoitti, että se ei jätä tarjousta. Yrityksen mukaan hanke oli liian riskialtis ja se olisi vaatinut turhan paljon resursseja.

24.10.2016: Kaupunginhallitus valitsi Mehiläinen-ryhmittymän allianssin kehitysvaiheen kumppaniksi.

tammikuu 2017: Kehitysvaihe alkoi. Tampereen kaupunki ja Mehiläinen suunnittelevat 10 vuoden sopimuskauden tavoitteet, palvelut ja työnjaon.

23.10.2017: Kaupunginhallitus päättää allianssin toteutusvaiheeseen siirtymisestä.

huhtikuu 2018: Tesoman hyvinvointikeskus avaa ovensa asiakkaille.