Kahdeksan kuukauden ikäisillä vauvoilla kevään valoisat illat heikensivät unen laatua. Kuva: Bastien Jaillot/Unsplash

Tutkimus selvitti vuodenaikojen vaikutusta vauvojen uneen – muun muassa valoisat illat voivat haitata unta

Myös kellojen siirto heikentää vauvojen unen laatua ainakin kahdeksan kuukauden iässä. Tutkija kannustaa vanhempia pitämään kiinni perheen rutiineista ja säännöllisestä unirytmistä.

FAKTA

Vuodenajoilla eniten vaikutusta pienimpien vauvojen uniin

  • Väitöstutkimuksessa tutkittiin Suomen vuodenaikojen vaikutusta vauvojen unen laatuun ja määrään.
  • Tutkimuksessa seurattiin lapsia yhden ja kahdeksan kuukauden sekä kahden vuoden iässä.
  • Nuorimmissa kahdessa ikäryhmässä Suomen vuodenaikojen vaikutus uneen tuli selvästi esiin, mutta kahden vuoden ikäisillä lapsilla vaikutus oli vähäisempää.
  • Myös keväinen kellojensiirto heikentää kahdeksan kuukauden ikäisten vauvojen unenlaatua.

Suomen vuodenajat voivat olla yksi vauvojen unen laatuun ja määrään vaikuttavista tekijöistä. Tämä havaittiin Tampereen yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa, jossa seurattiin lasten unta kuukauden, kahdeksan kuukauden sekä kahden vuoden iässä.

Väitöstutkimuksen suorittaneen kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri Anja Kärjen mukaan nuorimmissa kahdessa ikäryhmässä Suomen vuodenaikojen vaikutus uneen tuli selvästi esiin.

Tutkimuksen mukaan valoisa vuodenaika saattaa lyhentää pikkuvauvojen unen kestoa, mutta heidän unen rakenteensa ei näytä kärsivän valoisista kesäkuukausista. Kahdeksan kuukauden ikäisillä vauvoilla sen sijaan kevään valoisat illat heikensivät unen laatua.

Kahden vuoden ikäisillä lapsilla vaikutus oli vähäisempää.

– Taaperoiässä yleensä niin sanottujen “hyvien nukkujien” osuus paranee eli lapset oppivat nukkumaan paremmin. Unirytmit ja tavat voivat olla taaperovaiheessa jo paremmin strukturoituja kuin vauvana.

Kellonajat ja rytmit säännöllisiksi

Kellojen siirron luopumisesta on keskusteltu jo pitkään, mutta lopullista päätöstä ei ole tehty. Kärjen väitöskirjassa tulee esiin, että keväisellä kellojen siirrolla on vaikutusta kahdeksan kuukauden ikäisten vauvojen uneen. Äkillinen muutos kellonajassa heikentää vauvojen unenlaatua.

Kahden viikon jälkeen kellojen siirrosta vauvat nukkuivat kevyempää unta ja havahtelivat enemmän kuin aikaisemmin, Kärki toteaa.

– En tunne yhtäkään unitutkijaa, joka kannattaisi kellojen siirtelyä.

Kärki kannustaa vanhempia pitämään samoista rutiineista kiinni – oli kyse kesästä tai talvesta.

– Ihmisillä saattaa olla hyvin erilaiset iltatekemiset kesällä ja talvella. Olisi hyvä, että kaikki ulkoilut, syömiset ja etenkin uniajat pysyisivät säännöllisenä, oli vuodenaika mikä tahansa.

Vuodenaikoihin ei voi vaikuttaa, mutta siihen voi, millainen valo kotona on.

– Illalla olevan valon tiedetään haittaavan unta. Suosittelen pimennysverhoja, että saadaan yö- tai iltarauha. Sen sijaan aamulla ja päivällä kannattaa oleskella valossa mahdollisuuksien mukaan. Sen tiedetään parantavan unen laatua, Kärki toteaa.