Piritta Räsäsen kolumni: Tampere hei, tehdään kierrättämisestä helpompaa

Sinulta hajoaa mikro. Elektroniikkaliikkeeseen soitettuasi on selvää, ettei varaosien hankinta kannata, koska tulee halvemmaksi ostaa uusi. Vanha mikro täytyy kierrättää. Ehkä voit seuraavana päivänä tiputtaa mikron keskustaan pyöräillessäsi töihin, pohdit. Kierrätysinfon sivulta sinulle valkenee totuus: lähimmälle sähkölaitteiden kierrätyspisteelle on useiden kilometrien matka.

Tampereella sähkölaitteiden kierrättäminen on vaikeaa. Keskustasta katsoen lähimmät kierrätyspisteet löytyvät Nekalasta ja Kalevan Gigantilta. Tämä on ongelma autottomille keskustanalueen asukkaille. Pienempien sähkölaitteiden, kuten kännyköiden ja kameroiden kierrätys on helpompaa. Ulkomitoiltaan alle 25 senttisen sähkölaitteen voi palauttaa laitetta myyviin kauppoihin. Muussa tapauksessa laite on toimitettava viralliseen sähkö- ja elektroniikkalaiteromun kierrätyspisteeseen. Keskustassa asuvan paras mahdollisuus kierrättää sähkölaitteet on Repe&Romu -ongelmajäteauto. Seuraavan kerran se lähtee kiertueelle maaliskuussa 2018.

Johonkin tämä mikro nyt on tungettava

Mikro ei ole valtava, mutta liian suuri pyörän tarakalle. Suureen Ikean kassiin se mahtuu, mutta kantaminen on hankalaa. Edessä tulee olemaan ainakin tunnin tuskainen reissu räntäsateessa kohti kierrätyspistettä. Sinä, mikro ja valtava sininen kassi. Pian huomaat, ettei kalenterista löydy aikaa kierrätysreissulle, kelläpä löytyisi? Mikro lojuu viikosta toiseen olohuoneen nurkassa. Sää ulkona muuttuu yhä synkemmäksi ja kalenteri pursuaa menoista. 17 neliön yksiössä ei muutenkaan ole ylimääräistä tilaa. Johonkin tämä mikro nyt on tungettava.

Miksi Tampereella sähkölaitteiden kierrättämisestä ei voi tehdä helpompaa? Valmiissa maailmassa ihmisestä on tullut laiska, eikä kierrättämisen eteen haluta nähdä suurta vaivaa. Sähkölaitteiden kierrätys itsessään on ilmaista, mutta kuljetuskustannuksia ei korvata. Kun vaivan lisäksi kuvaan astuu raha, ei kukaan tunnu haluavan ottaa vastuuta kierrättämisestä. Pirkanmaan jätehuollon ympäristökouluttaja Erkki Piipon mukaan sähkölaitteita myyvillä yrityksillä on tuottajavastuu järjestää sähkölaitteille kierrätys. Tämä ei kuitenkaan poista kuluttajan vastuuta kierrättää.

Eikö vastuuta voisi jakaa? Taloyhtiöt voisivat ottaa käyttöön yhteisiä sähkölaiteiden kierrätyspisteitä tai Repe&Romu kiertää reippaammin myös talvella. Myös Tampereen yliopisto tai ensi vuoden huhtikuussa valmistuva Ratinan kauppakeskus voisi ottaa kierrätyksestä kopin. Sähkölaitteiden pysyvä luovutuspiste helpottaisi arkea. Kun vastuu jaetaan, löytävät tavarat helpommin kierrätykseen. Nyt mikro jää odottamaan maaliskuun jäteautoa. Seuraavaksi hajoamassa taitaa olla televisio ja jääkaappi.