Joel Alalantelan tämänhetkinen työpaikka sijaitsee Tampereen sydämessä Hämeenkadulla.

“Olen taiteilijana tällainen kameleontti” – tanssija-koreografi Joel Alalantelaa kiinnostavat tanssin monipuoliset mahdollisuudet

Joel Alalantela kuvailee itseään uteliaaksi luonteeksi, mikä näkyy myös hänen työhistoriassaan. Kaksitoistavuotiseen tanssijanuraan on mahtunut monenlaisia projekteja.

Kovin monen tavalliseen työpäivään ei kuulu ilmastonmuutoksesta kertominen keisaripingviinin asussa tanssien, mutta tanssija-koreografi Joel Alalantelalle se on osa arkea. Alalantela työskentelee Tampereen Hämeenkadulla toimivassa Tanssiteatteri MD:ssä ja esiintyy tällä hetkellä Mari Rosendahlin ohjaamassa koko perheen tanssiteoksessa Iglu. Teoksen esittämisen hän sanoo olleen ihanaa.

– On tärkeää, että lapsillekin tehdään helposti lähestyttävää taidetta, jossa on vahva sanoma taustalla.

Keittiöstä tanssisaleihin

Ammattitanssijoiden kertomuksissa toistuu usein kuvaus siitä, kuinka tanssijan työ on ollut kiikarissa jo lapsena. Alalantela, 38, on siinä mielessä poikkeus – hän aloitti tanssin vasta 21-vuotiaana. Taskussa oli silloin jo ravintolakokin tutkinto, mutta Alalantela ei kokenut ravintola-alaa omaksi paikakseen. Mielessä pyöri kaipuu jonkin uuden ja luovan pariin.

Pari vuotta kokin ja tarjoilijan töitä tehtyään Alalantela päätti hakeutua Etelä-Pohjanmaan opiston tanssi- ja teatterilinjalle. Hän kertoo pohtineensa ensin myös näyttelijäntyötä, mutta todenneensa heti ensimmäisen tanssitunnin jälkeen löytäneensä oman juttunsa.

Vuoden mittaisen valmistavan koulutuksen jälkeen Alalantela pääsi Tampereen konservatorioon, josta hän valmistui tanssijaksi vuonna 2012. Valmistumisen jälkeen hän työskenteli pitkään freelancerina. Tie vei niin musikaaleihin, teatterilavoille kuin televisioonkin. Erääksi merkkipaaluksi Alalantela nimeää oman ryhmänsä, Alalantela Companyn, perustamisen.

– Olen taiteilijana tällainen kameleontti: tykkään tehdä kaikkea.

Vuonna 2021 Alalantela kiinnitettiin osaksi Tanssiteatteri MD:n taiteellista työryhmää. MD:llä hän oli työskennellyt vierailevan esiintyjän roolissa jo useaan otteeseen. Freelancer-työn tarjoamassa vapaudessa oli puolensa, mutta Alalantela kiittelee myös kiinnityksen tuomaa vakautta. Hän kuvailee freelancerin työn olevan kuin palapeli, jota on jatkuvasti itse rakennettava. Viisipäiväinen työviikko ja kuukausipalkka ovat siten muuttaneet taiteilijan arkea säännöllisemmäksi.

Taiteilijuuden syventämistä

Tanssiteatteri MD:n lavalla nähdään myöhemmin tänä vuonna lisäesityksiä myös Alalantelan koreografioimasta ja ohjaamasta teoksesta Full Moon Effect. Teos sai ensi-iltansa syksyllä 2023. Debyyttiohjaukseensa MD:lle Alalantela sai inspiraatiota muun muassa astrologiasta ja kuun vaikutuksista. Lisäksi mukana on assosiaatioita niin ihmissusiin kuin alter egoon.

– Teemallisesti otin aika lailla buffetpöydän, Alalantela nauraa.

Mukana on henkilökohtaisempikin vivahde, sillä Guatemalasta adoptoitu Alalantela ammensi teokseen myös omista juuristaan mayakulttuurissa. Hän uskoo monien taiteilijoiden tutkiskelevan taustaansa taiteen kautta jossain vaiheessa uraa. Teeman käsittely kiinnostaa tulevaisuudessakin.

– Olisi mukava palata ja syventyä aiheeseen vielä enemmän. Tämä oli vasta pintaraapaisu.

Tulevaisuuden haaveisiin kuuluu lisäksi kulttuurituotannon opiskelu sekä selkeämpi roolinvaihdos tanssijasta ohjaaja-koreografiksi. Alalantela toivoo siten pystyvänsä avaamaan muillekin ovia taiteen tekemiseen.

– Olisi ihanaa olla sellainen linkki, jonka kautta myös muut pääsevät toteuttamaan omia unelmiaan.