Anu Peltosen ajoittain yksinäistä taitelijanelämää piristää muusana toimiva 3-vuotias norwichinterrieri Taco.

Unohdetuista öljyväreistä löytyi Anu Peltoselle oikea suunta elämään – ”Työn ei tarvitse olla maailman upein, vaan minun näköiseni”

Tamperelainen Anu Peltonen, 37, valmistui lukion jälkeen merkonomiksi. Samaan aikaan hän toivoi, että keksisi jossain vaiheessa mitä elämältään oikeasti haluaa.

– Ehkä tämä ei vain ole sinun juttusi, totesi kuvaamataidonopettaja Anu Peltoselle.

Lukion peruskurssista irtosi numeroksi kuutonen ja vapaavalintaiset kurssit jäivät valitsematta. Opettajan sanat lannistivat ja öljyvärit jäivät kaappiin lojumaan. Kymmenen vuoden jälkeen Peltonen päätti tarttua niihin uudelleen.

Aluksi syntyi abstrakteja maalauksia edeten esittäviin kuviin. Kuva värikkäästä linnusta jäi esille silloiseen olohuoneeseen. Yllätykseksi maalaus sai kehuja ystäviltä ja kyselyitä, kuinka paljon hän siitä pyytäisi. Lopulta se päätyi ystäväpariskunnan luokse.

Maalaaminen oli aluksi Peltoselle tapa ilmaista itseään. Positiivinen palaute auttoi näkemään itsessä potentiaalia jonkin kauniin luomiseen. Valmiit teokset olivat esillä sosiaalisessa mediassa, tilauksia tuli tutuilta ja tuntemattomilta.

Haave taiteen tekemisestä kokopäiväisesti alkoi muodostua pikkuhiljaa, kun koronan myötä työskentely projektipäällikkönä markkinointiyrityksessä tuntui kuormittavan liikaa. Läheisen rohkaisemana ajatus yrittäjyydestä konkretisoitui.

– Ajattelin, että ehkä se on nyt sitten aika, Peltonen kertoo.

Elokuussa 2021 Peltonen jäi pois silloisesta työstä ja toiminimi oli pystyssä saman vuoden lokakuussa.

Taiteen omanäköisyys

Leikkisästä ja värikkäästä taiteesta tutuksi tullut Peltonen sai näkyvyyttä ”Pist siit sit viis piispist” -teoksellaan. Alun perin Turusta kotoisin oleva taiteilija seurasi silloisessa Twitterissä keskustelua aiheesta, millä nimellä munkkia kuuluisi kutsua. Hän päätti tehdä aiheen innoittamana taulun ja julkaisi kuvan palvelussa.

– Minun mielestäni on ihan hauska provosoida ihmisiä kevyillä asioilla ja tiesin, että nimeän se piispis-tauluksi.

Teoksen saama näkyvyys tuli yllätyksenä: jaolla oli lopulta yli 200 000 näyttökertaa. Nykyään taulu komeilee Rostenin leipomon omistajaperheen kodissa Turussa.

Peltonen ottaa mielellään vastaan erilaisia tilauksia, jotta mielenkiinto työhön pysyy yllä. Pyyntöä valokuvan tarkasta toisinnosta hän ei lähde toteuttamaan. Valmiin lopputuloksen pitää olla hänen näköisensä ja asiakkaan lisäksi miellyttää myös taitelijaa itseään.

– Kaikista töistä haluaisin sellaisen, että voisin laittaa sen omalle seinälleni, Peltonen toteaa.

Kehut kannustavat

Peltoselle läheisiltä saadut kehut ja kannustukset ovat aina olleet tärkeämpiä kuin somessa saadut tykkäykset ja näkyvyys. Tulevaisuudessa hän toivoo, että vierelle löytyisi kumppani, jonka kanssa voisi jakaa yhteistä elämää ja intohimon kohteita. Urheilu ja matkustaminen ovat erityisesti lähellä Peltosen sydäntä.

Nykyinen taloustilanne mietityttää, mutta Peltonen ei aio murehtia asiaa ennen kuin siihen on tarvetta. Yrittäjyyttä on takana nyt kaksi vuotta ja uusia tilauksia tulee edelleen. Ovet verkkokauppaan aukenivat loppuvuodesta 2023.

Seuraavan näyttelyn hän aikoo pitää kotikaupungissaan Turussa. Kysyttäessä kumpi on parempi Turku vai Tampere hän vastaa:

– Jos täytyy valita vain toinen, niin Turku, totta kai aina.