Petra Viitasen kommentti: Harrastus ei ole häpeä

Tietokoneeni kannessa on tarra animehahmosta. Omistan Nintendon pelikonsolin, jolla pelaan aina kun ehdin. Osallistun coneihin pukeutuneena fiktiiviseksi hahmoksi.

Media vaikuttaa siihen mitä ajattelemme. Usein cosplaysta kirjoitetut jutut hieman hämmästelevät värikkäitä nuoria, jotka pukeutuvat kaiken maailman pokemoneiksi. Kommenttikentissä ihmetellään, miten tällainen outo harrastus on olemassa.

Vielä muutama vuosi sitten e-urheilu oli lihavien nörttien harrastus, joka ei edes ole oikeaa urheilua. Sehän on vain räiskintäpelien pelaamista. Nyt lehdissä kirjoitetaan e-urheilijoiden suurista rahapalkinnoista, televisiossa esitetään videopeliturnauksia ja kilpapelaajien on mahdollista suorittaa varusmiespalvelu Puolustusvoimien urheilukoulussa. Aktiivinen uutisointi sekä menestys ovat mahdollistaneet sen, että e-urheilu on nyt oikea, vakava harrastus.

Myös cosplaysta olisi mahdollista muokata oikea ja vakava harrastus. Vaikka lukijoilla on mahdollisuus muodostaa omat mielipiteensä, vaikuttaa myös median uutisointi niihin. Lehdet suhtautuvat fanituskulttuuriin kummaksuen. Muutos on kuitenkin tapahtumassa.

Ehkä minäkin voin joskus kertoa harrastuksestani ilman ihmettelyä.

Mitä cosplay todellisuudessa on? Lue lisää täältä.