Tyypillisessä ravintolahuumaamisessa juomalasiin on huomaamattomasti sujautettu tainnuttavaa ainetta lasin omistajan ollessa vessassa tai tanssilattialla.

Ravintolat eivät koe huumaamista ongelmana – ”Nolla huumausepäilyä viikonlopussa”

Huumaaja tipauttaa lasiin huomaamattomasti sinne kuulumatonta ainetta. Lääkäri ja poliisi tunnistavat ilmiön, mutta heidän tietoonsa tapauksia tulee vain harvoin.

Vuosi sitten Sini vietti ystävän syntymäpäiväjuhlia Tampereen yöelämässä. Yhden juoman ja shotin nautittuaan Sini menetti muistinsa täysin. Illan tapahtumista hän tietää vain ystäviensä kertoman. Lompakko, laukku ja puhelin hukkuivat yön aikana. Tapahtunut oli hyvin epätyypillistä Sinille, sillä hän ei normaalisti menetä muistiaan edes isosta määrästä alkoholia.

FAKTA

Huumaaminen

  • Huumaamiseen käytetään aineita, joilla on keskushermostoa lamauttava vaikutus.
  • Aineet voivat olla silmätippoja, rauhoittavia, unilääkkeitä tai huumeita, kuten gammaa.
  • Yhteistä aineilla on, että alkoholi voimistaa niiden vaikutusta.
  • Oireisiin kuuluu nopeassa tahdissa alkava sekavuus, muistinmenetys, tajuttomuus, hengityslama ja mahdollinen verenkierron romahtaminen.
  • Lähde: ensihoitolääkäri Nina Rannikko.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Pasi Mettälä pohtii, voisiko huumaamisen uhri epätietoisuudessaan hävetä tapahtunutta. Se estäisi häntä ilmoittamasta asiaa viranomaisille.

– Kokonaisuuden selvittämisen kannalta olisi kuitenkin aina hyvä, jos poliisi saisi tiedon huumausepäilystä. Silloin poliisi voi tutkia asiaa tarkemmin.

Kukaan ei tarkalleen tiedä, miten paljon huumaamisia tapahtuu. Mettälän mukaan huumaustapauksia ei tule useasti poliisin tietoon. Pirkanmaan rikosuhripäivystykseen tulee ajoittain asiakkaita, jotka epäilevät joutuneensa huumaamisen uhriksi. Mettälä kyllä tunnistaa ilmiön.

– Ravintolassa tapahtuneita huumauksia tulee silloin tällöin poliisille, mutta ei joka viikko.

Taysin ensihoitokeskuksen ensihoitolääkäri Nina Rannikko kertoo, että aika ajoin mahdollisen huumaamisen uhreja saapuu ensiapuun. Tätä ei kuitenkaan tapahdu joka viikonloppu.

Tieto huumausepäilystä auttaa poliisia kiinnittämään asiaan paremmin huomiota. Jos tapaukset toistuvat tietyssä yökerhossa, poliisi voi tutkia asiaa tarkemmin ja ohjeistaa ravintolan henkilökuntaa.

Yöelämän hektisyys vaikeuttaa valvontaa

Ravintolayhtiö Restamaxin Tampereen yökerhojen linjajohtaja Miko Helanderin mukaan ravintolat ilmoittavat poliisille kaikki epäillyt rikostapaukset.

– Viranomaisilta tietoomme tulee nolla huumausepäilyä viikonloppua kohden.

Restamaxilla on Tampereella lukuisia yökerhoja ja baareja, kuten Union, Bricks, Ranta, Ilona, Fat Lady, Cafe Europa ja Passion.

Helander kertoo henkilökuntansa olevan koulutettu tarkkailemaan asiakkaiden kuntoa ja lopettamaan anniskelun, mikäli asiakas on liian päihtynyt. Viranomainen soitetaan paikalle, jos henkilökunta arvio, ettei asiakas pääsisi turvallisesti kotiin tai asiakas on joutunut rikoksen uhriksi.

Rikoskomisario Mettälän mukaan baarien ja yökerhojen mahdollisuudet huumaamisen valvomiseen ovat hyvin rajalliset.

– Henkilökunnan yleinen valppaus baaritiskillä voi auttaa. Asiakas välttyy huumaamiselta parhaiten, kun on itse huolellinen ja valvoo juomaansa.

Huumaamista voidaan epäillä, jos henkilön kunto huononee odottamattoman nopeasti, vaikka hän ei ole ottanut suuria määriä päihteitä.

Paljas silmä ei erota huumattua humalaisesta

Poliisin mukaan ulkoisesti on hankala erottaa kuka on humalassa ja kuka huumattu.

Huumaamisen tunnistamista vaikeuttaa myös ajan kuluminen. Kun huumausepäily ilmoitetaan poliisille, on henkilö yleensä jo selvinnyt päihtymyksestään.

Tampereen ammattikorkeakoulun ensihoidon opettajan Tuija Raskun ja mielenterveys- ja päihdeopettajan Jussi Savolaisen mukaan huumatun ja humalaisen ero voidaan selvittää vain verikokeella, eikä asia aina selviä silläkään.

Sinin kunnosta huolestuneet vanhemmat ilmoittivat huumaamisesta poliisille aamuyöllä. Huumaamisen jälkeisenä päivänä Sini ei halunnut poliisin tutkivan huumaamista sen tarkemmin.

Sinin nimi on muutettu.

Jokainen tuntee jonkun huumatun. Lue lisää täältä.