Sakari Hällforsin uutisanalyysi: Piste-ennätyksiä rikkova Markkanen kyykyttää muita suomalaisurheilijoita

”Kukaan ei osannut odottaa, mitä meillä oli”, otsikoi Yle 22. marraskuuta.

Ennen tiistai-illan tappiota koripallosarja NBA:ssa pelaava tulokas Lauri Markkanen oli heittänyt 14 pelissä ennätykselliset 36 kolmen pisteen koria. Enemmän kuin kukaan ensimmäisellä NBA-kaudellaan.

Suomalainen media on päivittänyt Markkasen ennätystehtailua peli toisensa jälkeen: harvoin voi tulokaskauttaan pelaavaa lupausta pitää joukkueensa avainpelaajana, jollaiseksi Markkasen Lauri Suomesta on kehittymässä.

Markkasen menestys ei kuitenkaan ole vaikuttavaa vain, koska suomalaisia ei olla totuttu näkemään lajin absoluuttisella huipulla.

Markkanen on erityinen suomalainen urheilija siitä syystä, että hän on tehnyt läpimurtonsa juuri koripallossa, jossa taidolla on enemmän tekemistä kuin missään muussa maailmanlaajuisesti pelattavassa joukkueurheilulajissa.

Tuurilla ei ole osaa Markkasen menestyksessä

Vox Media julkaisi 7. kesäkuuta videon ”Why underdogs do better in hockey than basketball”. Siinä kirjailija Michael Maubossin esittää, kuinka tietyissä joukkueurheilulajeissa tuurilla on enemmän merkitystä kuin toisissa. NBA:ssa altavastaajien on hänen mukaansa hankalampaa menestyä kuin missään muussa suuressa joukkueurheilusarjassa.

Markkanen kuuluu altavastaajien joukkoon väistämättä. Hän pelaa tulokaskautta joukkueessa, joka on voittanut vain viidenneksen peleistään ja tehnyt vähemmän pisteitä kuin muut joukkueet. Kaiken lisäksi Bulls on hävinnyt ottelunsa keskimäärin suurimmilla piste-eroilla.

Maubossin vetoaa pelin dynamiikkaan: mitä vähemmän yksittäisillä suorituksilla on pelin kannalta merkitystä, sitä vähemmän on tuurillakin.

Yksittäiset suoritukset korostuvat peleissä, joissa pisteitä kasaantuu vähemmän. Hypoteettisesti huonompi joukkue saattaa jääkiekossa voittaa ottelun yhden hyvin käytetyn tilaisuuden ansiosta, mikäli paremman joukkueen maalinteko ontuu. Koripallossa kyseinen skenaario on epätodennäköisempi.

Yksi kori ei käännä pelin suuntaa, vaan vain jatkuvalla varmalla suorittamisella on väliä. Voitot ja häviöt jakautuvat joukkueiden välillä johdonmukaisesti ja parhaimmat joukkueet pysyvät sarjataulukon kärjessä pitkiä ajanjaksoja: NBA:n finaalipari on ollut sama jo kolme vuotta peräkkäin.

Markkanen ansaitsee tunnustusta

Suomalaisten jääkiekkolupausten saavutuksia yhtään vähättelemättä tekee Markkasen menestyksestä vaikuttavampaa se, että koripallo on lajina maailman toiseksi suosituin.

Statistan mukaan koripallon pelaajia löytyy pelkästään Yhdysvalloista hieman alle 31 miljoonaa, kun taas jääkiekkoa pelaa koko maailmassa alle 2 miljoonaa pelaajaa.

Vain harva eurooppalainen koripalloilija voi uransa aikana haaveilla pelaavansa NBA:ssa, saatikka menestyvänsä siellä. Jyväskyläläinen Lauri Markkanen on tämän kuitenkin saavuttanut jo 20 vuoden iässä, minkä lisäksi hänen joukkueensa menestys on yhä enenevissä määrin hänen vastuullaan.

On kyseenalaista, mikäli Markkasta ei noteerata ensi tammikuussa järjestettävässä urheilugaalassa perinteisissä suomilajeissa menestyjien ohella.