Katariina Talevan kommentti: Kotoutumistoiminnasta putoavat kotiin jäävät vanhemmat

Jokainen uuteen kaupunkiin muuttanut ymmärtää, kuinka vaikeaa on löytää arkipäiväiset palvelut. Jos palvelut ovat vielä itselle vieraalla kielellä, aikaa ja energiaa menee varmasti vielä enemmän ja apua tarvitaan.

Suomen Pakolaisavun asiantuntijan Ida Schaumanin mukaan kotouttamispalveluiden ulkopuolelle jäävät usein kotivanhemmat ja muut työmarkkinoiden ulkopuolella olevat maahanmuuttajat sekä sellaiset maahanmuuttajat, joilla ei ole pakolaistaustaa.

Suomen Pakolaisapu jakoi tänä syksynä ensimmäistä kertaa Vuoden Kotoutumisteko -palkinnon, jonka sai helsinkiläinen kotoklubi Kaneli. Kaneli-toimintaa järjestetään leikkipuistoissa ja perhetaloissa, ja se yhdistää kaikki kaupunkilaiset. Schauman korostaa, että kotoutuminen on monen suuntainen prosessi.

Jokainen meistä voi olla kaveri maahanmuuttajalle. Siihen ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa, ja se voi olla arkipäiväinen teko. Bussipysäkillä voi avata suunsa ja jutella ihan arkipäiväisistä asioista, pieni vaiva mutta molemmille hyvä mieli. Kun Suomeen jäänyt maahanmuuttaja kokee olonsa tervetulleeksi, siitä hyötyy sekä maahanmuuttaja että yhteiskunta. Minäkin lupasin moikata tapaamaani Rezeä, kun näen hänet kaupungilla.

Lue täältä, miten Pirkanmaalla kotouttamisen sosiaaliset palvelut ovat käytössä.