Otteluissa tanssimisen lisäksi Hillamaria Mäkinen edustaa ja promotoi Tapparaa useissa tapahtumissa (kuvaaja: Mikko Pylkkö).

Tapparan tanssijoiden vahvuus on ystävyys – ”Olemme ansainneet paikkamme hallissa” 

Liigajoukkueiden cheerleading-toimintaa on kyseenalaistettu tänä syksynä. Tapparan Sparkling Stars ja kapteeni Hillamaria Mäkinen kuitenkin juhlivat kymmenennettä kauttaan fanien suosiossa. 

FAKTA

Hillamaria Mäkinen

  • Kotoisin Tampereelta, asuu nykyisin perheensä kanssa Sodankylässä.
  • Tanssinut koko elämänsä, satubaletista lähtien.
  • Filosofian maisteri, opiskelee toista tutkintoaan johtamisesta.
  • Omistaa Sparkling Promotions Oy:n sekä Starline-nimisen lasten ja nuorten tanssistudion Rovaniemellä.

Hillamaria Mäkisen, 29, intohimo Tapparaan ja tanssimiseen on suuri. Mäkinen asuu nykyisin Sodankylässä, mutta into tanssimaan vetää usein Tampereelle. Välillä hän on istunut junassa koko yön päästäkseen seuraavan päivän peliin. Erityisesti keväisin Tampereella vietetään pidempi ajanjakso tanssien.

– Nykyään tavoite on tanssia noin puolet kauden peleistä.

Tampereen Tapparan kannustus- ja tanssiryhmä Sparkling Starsilla on meneillään 10-vuotiskausi. Mäkinen on ollut mukana koko ajan, sekä yrityksen omistajana että tanssijana. Kaikki alkoi, kun hän törmäsi bussissa juuri perustetun ryhmän silloiseen ohjaajaan. Tämä pyysi Mäkistä mukaan, ja hän päätti heti lähteä. Ei mennyt kauaa, kun hän jo tanssi liigapelissä.

Joukkuelaiset ovat ennen kaikkea ystäviä

Kaverit ovat saaneet Mäkisen pysymään mukana kaikki vuodet.

– Alkuvuosina asuimme kämppiksinä, treenasimme ja kävimme kahvilla yhdessä. Osa alkuvuosien kavereista toimii myös tanssiyrittäjinä ja heistä saa edelleen henkistä tukea.

Yhteisöllisyys välittyy vahvasti, kun puhumme Sparkling Starsista. Vaikka nykyjoukkueessa muut ovat Mäkistä nuorempia, he ovat ystäviä. Ryhmän hyvä henki ja tasapuolisuus tulevat ilmi myös siinä, että vaikka Mäkistä eri yhteyksissä nimitetään ryhmän kapteeniksi, hän ei koe tarvitsevansa titteliä eikä sitä joukkueen sisällä käytetä.

Mäkisen toimenkuvaan kuuluu Tappara-yhteistyön hoitaminen, promootio ja sopimukset. Tanssin ohjaaminen talvella on joukkueen toisen kapteenin päävastuuna.

Sekä jääkiekkoilijoiden että kannustusryhmän talven kunto hiotaan kesällä. Ryhmä treenaa tulevaa kautta varten muutaman kerran viikossa. Harjoituksiin kuuluu perinteistä ulkotreeniä, satoi tai paistoi, sekä koreografioiden kertaamista hallin portailla. Ja työ tuottaa tulosta. Tanssiminen portaissa saadaan näyttämään helpolta.

Tappara-fanit ovat ottaneet osaksi yhteisöä

Kannustus- ja cheerleading-joukkueiden olemassaolon mielekkyyttä on tämän vuoden aikana epäilty niin sosiaalisessa mediassa kuin lehdistössä. Turun Palloseura poisti cheerleading-toiminnan liigapeleistä syksyllä. Tampereella Sparkling Stars on kuitenkin tärkeä – kannattajatkin ovat tämän todenneet.

– Meidän on Tampereellakin täytynyt taistella asemastamme. Vuosien varrella olemme ansainneet fanien kunnioituksen ja paikkamme hallissa.

Cheerleadereiden on oltava aidosti läsnä peleissä. Pienetkin yksityiskohdat ovat tärkeitä. Ryhmä vaihtoi pari vuotta sitten asunsa koko-oranssiin, ja kannattajat ilahtuivat.

Myös lajin pinnallisuutta on arvosteltu. Laji on toki ulkonäkökeskeinen, sen Mäkinenkin myöntää. Tanssijoiden on pysyttävä skarppina koko pelin ajan.

– Olemme kuitenkin kaikki siellä esiintymässä. Katsojia on joka suunnassa, ja he huomaavat kaikki eleemme ja ilmeemme.

Mäkinen toteaa myös, että ulkonäkö on osa kaikkea tanssia. Esityksiin valmistaudutaan treenin lisäksi meikkaamalla ja kampauksilla. Cheerleading ei ole poikkeus.

Vuosien varrella töitä on tehty paljon. Kuten jääkiekkojoukkueelle, myös tanssijoille menestys on suuri palkkio tehdystä työstä.

– Paras muistoni kymmenen vuoden ajalta on vuoden 2016 Suomen mestaruus. Sitä odotettiin niin pitkään. Kun voitto tuli, olo oli uskomaton.