Pilvi Pitkärannan kolumni: Ostoskorissa ei ole ratkaisuja maailman ongelmiin

Ostaminen tuntuu helpolta ja mukavalta tavalta vaikuttaa. Kauppa on matkan varrella yliopistolta kotiin, ja lasinen juomapullo maksaa vain neljä euroa. Ta-daa, päivän hyvä teko tehty. Taas tässä maailmassa on yksi muovipakkaus vähemmän.

Voisin aina tehdä enemmän. Tapani vaikuttaa asioihin ostamalla ei vaikeuta elämääni merkittävästi. Mukavuudenhaluisena ihmisenä kävelen mieluummin ostoskeskukseen kuin seison räntäsateessa banderollin kanssa. Jos omantunnon tuskat saa katoamaan hetkeksi ostamalla Reilun kaupan tuotteita, kukapa ei niin tekisi.

Tiedostan ostotottumuksieni itsekkyyden. Muovijätteen määrä toki ahdistaa minua, mutta ostan yhä myös muovipakkauksissa myytäviä tuotteita. En halua vaikeuttaa arkeani etsimällä pakkauksettomia vaihtoehtoja.

Ostan asioita, koska se on hauskaa ajanvietettä. Elämä olisi helpompaa, jos minulla ei olisi tätä sisäänrakennettua halua ostaa ja omistaa.

Vika ei ole vain minussa.

Toki minäkin olen yksi syy siihen, että esimerkiksi vaatteita tuotetaan liikaa. Jos tuotteille ei olisi kysyntää, niitä ei valmistettaisi. Olemme tyytyneet siihen, että halpavaateketju H&M osallistuu maailman parantamiseen lähinnä keräämällä asiakkailtaan vanhoja vaatteita kierrätettäväksi. Samalla kun minä voisin kuluttaa vain eettisesti valmistettuja tuotteita, voisi H&M tarjota niitä minulle.

Yritykset kyllä panostaisivat kestävään kehitykseen, jos ne välittäisivät enemmän. Niiden ensisijainen tehtävä on kuitenkin tuottaa voittoa. Siksi oikea muutosvoima lepää poliittisten päättäjien käsissä.

Valtioita voimakkaampien kansainvälisten suuryritysten toimintaa on voitava säännellä. Jos yritykset eivät vapaaehtoisesti valmista tuotteita kestävästi tai maksa työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa, on ne pakotettava siihen. Tähän auttaisi lainsäädännön uudistaminen, toiminnan valvominen ja rangaistusten tiukentaminen.

Olisi typerää väittää, ettei ostopäätöksillä voi saada aikaan muutoksia. Hyvien valintojen lisäksi tarvitaan kuitenkin isoja muutoksia. Lasisen juomapullon ostaminen on askel oikeaan suuntaan, mutta ei sillä maailmaa pelasteta.