Ylioppilastutkinto on jatkossa entistä tärkeämpi, kun sen perusteella valitaan suurin osa opiskelijoista korkeakouluihin.

Korkeakoulujen opiskelijavalinta uudistuu – Suomen lukiolaisten liitto vaatii uusintarajoituksista luopumista

Vain yksi kolmesta ylioppilaasta jatkaa suoraan korkeakouluopintoihin. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamalla uudistamishankkeella halutaan vähentää korkeakouluvalintojen aiheuttamaa taakkaa ja yhtenäistää korkeakoulujen valintakriteereitä.

Opiskelijavalintojen uudistuksen tavoitteena on, että jatkossa valtaosa korkeakouluun hakevista valitaan ylioppilastutkinnon perusteella. Sen vuoksi ylioppilaskokeiden uusintarajoituksista tulisi luopua, selittää Pirkanmaan piirihallituksen puheenjohtaja Mikael Lehtonen Suomen lukiolaisten liitosta (SLL). Lehtosen mukaan uudistushankkeen viestinnässä on parantamisen varaa.

− Huonon viestinnän takia lukiolaiset ovat olleet huolissaan tulevista muutoksista.

Uudistamishankkeen yhteistyökumppanina toimivan OHA-forumin mukaan nykyinen pääsykoejärjestelmä on oppilaitoksille kallis ja opiskelijoille liian kuormittava.

− Valinta- ja soveltuvuuskokeita tullaan silti järjestämään monilla aloilla, lupaa Tampereen yliopiston opintopalvelujohtaja ja OHA-forumin jäsen Mikko Markkola.

Yksi uudistushankkeen kuumista perunoista on ollut ylioppilastutkinnon pisteytystyökalu, jossa pitkä matematiikka on asetettu ylivertaiseen asemaan muihin oppiaineisiin verrattuna. Markkola toppuuttelee, että pisteytystyökalu ei ole vielä valmis ja sitä muokataan tarvittaessa. Muutoksia aiempiin suunnitelmiin on jo tehty.

− Valmis pisteytystyökalu julkistetaan jo keväällä 2018 eikä syksyllä, sillä lukiolaiset tekevät päätöksiä jo ennen kesää, Markkola kertoo.