Arttu Heinämäen kolumni: Poliitikot, näpit irti urheilusta!

Itänaapuristamme Venäjältä tulee erinomaista hapankaalia ja vodkaa. Näiden lisäksi maasta tulee huipputason urheilijoita, joilla on käytössään maailmanluokan dopingaineet.

Marraskuussa 2015 paljastuneella Venäjän dopingskandaalilla on kauaskantoiset seuraukset. Esimerkiksi ensi vuonna Etelä-Koreassa järjestettäviin talviolympialaisiin venäläisillä urheilijoilla ei ole asiaa, ainakaan oman maansa edustajina. Venäjän valtion siunauksella tapahtunut kiellettyjen aineiden käyttö ja dopingnäytteiden tuhoaminen ovat olleet kova isku niille venäläisille urheilijoille, jotka eivät ole käyttäneet aineita. Kun luottamus on mennyt, sitä on vaikea saada takaisin.

Onneksi Kansainvälinen olympiakomitea on ollut ymmärtäväinen venäläisiä urheilijoita kohtaan. Puhtailla kilpailijoilla on mahdollisuus ottaa osaa talviolympialaisiin neutraaleina osallistujina, ilman venäläisiä tunnuksia. Kuulostaa reilulta ajatukselta. Venäläiset urheilijat ovat varmasti tyytyväisiä päätökseen, mutta samaa tuskin voi sanoa Kremlistä. Venäjän jääkiekkojoukkue on osallistumassa kisoihin neutraalina joukkueena olympialipun alla. Venäjällä on kuitenkin väläytelty mahdollisuutta, että joukkueen pelaajat edustaisivat kaikesta huolimatta maansa väreissä.

Presidentti Vladimir Putin julisti 6. joulukuuta, ettei valtio aio asettua urheilijoiden esteeksi, mitä talviolympialaisiin tulee. Kun urheilusta aletaan tehdä poliittista peliä, jossa urheilijat ovat nappuloina, se latistaa selvästi kisatunnelmaa. Jääkiekon MM-mestaruudet olivat iso ilonaihe monille suomalaisille. Totta kai voitot kansainvälisissä kilpailuissa nostattavat kansallisylpeyttä, ja se on hyvä juttu, mutta urheilu ja politiikka pitäisi pitää erillään toisistaan.

Politiikka ei tee hyvää urheilulle ja sama toisin päin. Yhdysvalloissa jalkapalloilijat ovat protestoineet presidentti Donald Trumpin politiikkaa. Toki protestoida saa, mutta onko urheilutapahtuma siihen oikea paikka? Katsojat ovat kuitenkin tulleet katsomaan peliä, ja he voivat olla poliittiselta kannaltaan mitä mieltä tahansa. Toisaalta on myös Trumpilta naurettavaa uhata pelaajia potkuilla.

Saman tien täällä Suomessa kulttuuri- ja urheiluministerin salkku voitaisiin ottaa pois politiikassa vaikuttavilta ihmisiltä. Minkä takia hallitus ei voisi nimittää tehtävään jotakuta kulttuurin ja urheilun asiantuntijaa?

Suurvallat voivat jatkaa urheilun politisointia niin pitkälle kuin haluavat, mutta Suomi voisi ottaa puolestani aivan päinvastaisen suunnan.