Toisin kuin kuntosaleilla yleensä, crossfit-saleilla ei ole ollenkaan peilejä. (Kuva: Aliisa Salminen)

Nopeaksi, voimakkaaksi ja kestäväksi yhdellä urheilulajilla – crossfit ei ole ohimenevä villitys

Kaliforniasta lähtöisin oleva crossfit yhdistelee kaikkia eri kuntoilumuotoja yhdeksi lajiksi. Se on noussut vaihtoehdoksi tavalliselle saliharjoittelulle Suomessakin.

Tamperelaisella Reebok CrossFit 33100 -salilla kuuluu taukoamaton pauke ja kolina. Salin omistajat Mikko Aaltonen ja Lasse Rantala kertovat valmentavansa lajiin hurahtaneita harrastajia päivittäin. Rantala kertoo itse pitävänsä lajin monipuolisuudesta ja sen tarjoamista haasteista.

– Minun olisi vaikeaa palata takaisin tavalliseen saliharjoitteluun, koska nautin tästä niin paljon.

Crossfit on luotu kehittämään tasaisesti kaikkia fyysisiä ominaisuuksia, kuten lihasvoimaa ja nopeutta. Siksi Aaltonen kertoo lajin olevan äärimmäisen tehokasta kunnon kohotusta suhteessa ajankäyttöön. Harrastajien ei tarvitse rehkiä salilla joka päivä, vaan suurin osa käy treeneissä noin kolmesti viikossa.

Crossfitin harrastamisen ei tarvitse kuitenkaan olla tavoitteellista. Monille se tarjoaa silkkaa hauskanpitoa hyvässä porukassa, sillä samoja treenejä ei tulla tekemään viikosta toiseen.

Aaltonen ja Rantala eivät pidä crossfitiä hetkellisenä urheilubuumina, vaan kiinnostus lajia kohtaan näyttäisi kasvavan. Heidän oma sali on jatkuvasti täynnä, ja tänä viikonloppuna Tampereella järjestettävä Winter War -kilpailu on myyty toistuvasti loppuun.

– Jos vertaa vaikka zumbaan, niin se tuli ja meni, Rantala sanoo.