Haalarikansa valmistautuu turnaukseen kampuksella.

Kyykkä hurmaa ulkomaiset opiskelijat – ”Olemme erittäin kateellisia noista housuista!”

Hervannassa järjestettäviin Akateemisen kyykän MM-kilpailuihin saapuu opiskelijoita kaikkialta Suomesta – ja vähän muualtakin.

Väenpaljous valuu kohti teknillisen yliopiston kampusaluetta. Koska Tampereen kuuluisa raitiotie ei ole vielä valmis, ihmismassat purkautuvat kauppakeskus Duoa ympäröivillä bussipysäkeillä. Haalareiden väreistä on pääteltävissä, että joukossa on opiskelijoita useista eri korkeakouluista ja tiedekunnista.

FAKTA

Akateeminen kyykkä

  • TTY:n kampuksella Tampereen Hervannassa järjestettävä opiskelijatapahtuma
  • Akateeminen kyykkä on muunneltu versio perinteisestä karjalaisesta kyykästä
  • Osallistujia vuosittain n. 4 000
  • Tapahtuman omat verkkosivut: www.kyykka.fi

Matkalla kampukselle on alikulkutunneli, jossa voi aistia ensimmäiset opiskelijajuhlien väreet. Tuleva insinööri suorittaa toimitusta, joka antaa fysiikan lakien kunnioitukselle vähintään ironisen sävyn – hän seisoo tunnelin kaltevalla seinustalla haalarit nilkoissa ja virtsaa ylämäkeen.

Tampereen teknillisen yliopiston Kampusareenan edessä komeilee yksi Tampereen tunnetuimmista fallossymboleista: uljaasti taivasta kohti sojottava obeliski. Ennen sitä täytyy kääntyä oikealle ja horjua ajoväylän yli ilman suojatien tarjoamaa oikeusturvaa. Näin pääsee kentän laidalle, jossa voi kuulla puisten kyykkäkapuloiden kalahdukset ja ihmisten monikielisen puheensorinan.

Puukalikoiden vähäisyyden vuoksi käyttöön on otettu hätävaramateriaalia.

Haalarikansa vaeltaa kentille

Hervanta – insinöörinalkujen asuttama Pirkanmaan Detroit – valmistautuu Akateemisen kyykän MM-kilpailuihin. Vuosittaiseen turnaukseen on lauantaina 10. helmikuuta varattu käyttöön koko Tampereen teknillisen yliopiston kampusalue.

Technopoliksen edustalla olevalle pienelle kentälle on pystytetty englanninkielisen I Speak English -nimisen sarjan peliareena. Se on tarkoitettu vaihto-opiskelijoille, ulkomaisen tutkinnon suorittajille ja kaikille, jotka tahtovat pelata kyykkänsä mahdollisimman kansainvälisessä seurassa. Muita joukkueita varten on tarjolla yleinen sarja, naisten sarja, edistyneille suunnattu Prosarja ja yritysten Firmakyykkä.

Tuomari Karin Danler pitää aikalisää pelaajien kanssa.

”Siellä ei tapahdu oikein mitään”

Karin Danler suorittaa TTY:llä kansainvälistä kandidaatin tutkintoa aineinaan fysiikka ja informaatioteknologia. Hän on kotoisin pienestä itävaltalaisesta kylästä Innsbruckin lähellä. Kyykässä hän toimii tuomarina ja ottaa vastuunsa vakavasti.

– En ole pahemmin päässyt tutustumaan itävaltalaiseen opiskelukulttuuriin, koska aloitin opinnot vasta täällä. Sen verran kuin aiheesta tiedän, niin siellä ei tapahdu oikein mitään. Siksi tämä on huippua, Danler kertoo.

Danlerilla on kiire tilastoimaan pisteitä pian alkavaan otteluun, mutta hän ehtii vielä painottaa yhteisöllisyyden merkitystä. Suomalaisessa opiskelijakulttuurissa hän pitää monenlaisista ihmisistä ja sosiaalisesta vuorovaikutuksesta.

Abdallah tekee mallisuorituksen.

Vaihtarit nauttivat käytännönläheisyydestä

Kolme innosta puhkuvaa Tampereen ammattikorkeakoulun vaihto-opiskelijaa ilmestyy kentälle puhuen englantia kahdella eri aksentilla. Palestiinalainen Abdallah sekä katalonialaiset Xavi Gómez ja Jordi Marsia muodostavat joukkueen, jonka pelivuoro on seuraavana.

Kolmikko on täysin ihastunut Suomessa opiskelemiseen. Gómezille ja Marsialle on erityisen tärkeää, kuinka paljon opiskelussa painotetaan työelämän taitoja.

– Täällä on enemmän käytäntöä kuin teoriaa. Opiskelija saa välineet käyttöönsä ja aikaa kokeilla. Täällä saa olla luova, eikä kukaan kyttää koko ajan selän takana, Gómez selittää.

Abdallah nyökyttää ja myötäilee katalonialaisia samalla, kun nämä puhuvat. Keskustelun siirtyessä opiskelusta oheistoimintaan hän hihkaisee innoissaan:

– Kotopuolessa järjestetään ehkä kaksi tapahtumaa vuodessa ja täällä taas neljä viikossa. Täällä ihmisillä ei ole mitään syytä olla masentuneita.

Abdallah, Xavi Goméz ja Jordi Marsia valmistautuvat otteluun.

Kyykkäturisteja kaukaa lännestä

Kentän laidalla turnausta seuraa kahden hengen kannustusjoukko. Megan Strand-Jordan Illinois’n Chicagosta ja Alex Ramiro Madridista eivät juuri nyt pelaa mutta hurraavat joukkueelle nimeltä Team Göteborg. Strand-Jordan ja Ramiro ovat joukkueen pelaajien tavoin vaihto-oppilaita Ruotsissa. He ovat tulleet Tampereelle kyykkäkisoihin täällä opiskelevan ystävän kutsusta.

Molemmat ovat vaikuttuneita näkemästään, mutta erityisesti Strand-Jordanille on selvää, mikä suomalaisessa opiskelijakulttuurissa tekee suurimman vaikutuksen.

Karin Danler asettelee keilat takaisin paikoilleen.

– Olemme erittäin kateellisia noista housuista, hän sanoo viitaten kilpailijoiden haalareihin.

Strand-Jordanin mukaan juhlimista on hieman hankala yhdistää yhdysvaltalaiseen opiskelukulttuuriin. Siellä alkoholin ostamisen ikäraja on 21 vuotta, ja useimmat opiskelijat ovat sitä nuorempia. Ramiro säestää kertomalla, että Madridissa kyllä bailataan mutta yleensä viihde on erotettu täysin opiskelukulttuurista.

Sekä suomalaisten että ulkomaisten joukkueiden reaktiot jokaiseen pelitilanteeseen ovat niin monipuolisia, että on mahdotonta päätellä, kuka on voitolla. Ainoa varma asia on se, että kaikilla on kivaa.

Joukkue juhlii toisen perättäisen ottelun voittoa.