Jyrki Koskinen aikoo jatkossa etsiä kotia ainoastaan omalla tontilla.

Vuokratonttia ei haluta, mutta sitä on vaikea välttää – tietämättömyys vuokrankorotuksista kismittää Tampereen asuntomarkkinoilla

Jopa noin 90 prosenttia Moreenimedian kyselyyn vastanneista kertoi haluavansa ostaa mieluummin asunnon omalla tontilla kuin vuokratontilla. Edes unelmien koti ei saisi kolmasosaa vastanneista ostamaan taloa tai asuntoa vuokratontilta.

Vuonna 2011 Jyrki Koskinen löysi hyvän talon yli 600 neliömetrin tontilla. Talo sijaitsi Tampereen Leinolassa, ja siinä oli isot ikkunat, joista Koskinen niin kovasti pitää. Omakotitalo oli kuitenkin kaupungin vuokratontilla.

Vuokratontista huolimatta kaupat tehtiin.

– Ajattelin, että kaikkea ei voi saada, Koskinen kertoo.

Koskinen tiesi jo taloa ostaessa, että jos hän joskus aikoo myydä talonsa, se on tehtävä ajoissa. Vuoden 2018 alussa Koskinen ryhtyi myymään taloaan. Tuleville ostajille hän ei osaa kertoa tulevaisuuden tonttivuokrasta muuta kuin karkean arvion.

Koskisen tontin vuokra on nyt vain 550 euroa vuodessa, mutta tämä vuokrasopimus umpeutuu vuonna 2028. Tällöin vuokra voi nousta jopa nelinkertaiseksi.

Vuokratonteista ei tykätä

Useat ostajat ovat alkaneet vältellä vuokratontteja. Moreenimedia teki asiasta kyselyn tamperelaisille asunnonostajille. Kysely julkaistiin Tampere nimisessä Facebook-ryhmässä helmikuun alussa. Kyselyyn vastasi yli 150 ihmistä.

Yli 60 prosenttia vastaajista kertoi, että he kiinnittävät nykyään enemmän huomiota tontin omistukseen. Saman verran vastaajia kertoi, että heidän asenteensa vuokratontteja kohtaan on kielteinen tai melko kielteinen.

FAKTA

Tonttien vuokrasopimukset

  • Tampereen kaupunki omistaa noin 70 prosenttia kantakaupungin maapinta-alasta.
  • Suuret vuokrankorotukset johtuvat maan arvon noususta.
  • Tontin vuokra lasketaan siten, että se on neljä prosenttia tontin kohtuullisesta markkina-arvosta sidottuna elinkustannusindeksiin.

Tampereen kaupunki pyrkii kertomaan hyvissä ajoin tontin uudesta vuokrasopimuksesta. Kaupungin tonttipäällikkö Aila Tauran mukaan tässä ei ole kuitenkaan aina onnistuttu. Käytäntöä pyritään parantamaan. Joskus uudesta vuokrasopimuksesta on ilmoitettu myöhään, vain alle vuotta aikaisemmin kuin milloin vuokrasopimus on umpeutunut.

19 vuotta kiinteistönvälittäjänä toiminut Mertsi Friberg kertoo, että useat ostajat ihmettelevät, miten uutta vuokraa ei voi tietää, vaikka sopimus umpeutuu vain parin vuoden päästä. Friberg on huomannut, että nykyään yhä useampi ostaja kysyy häneltä tontin omistuksesta.

– Vuokratontti vaikeuttaa erityisesti omakotitalojen myymistä. Kerrostaloasuntojen myyntiin tontin omistus ei vaikuta niin paljon, koska korotuksen jakajia on myös useampia.

Asunnonostajilla ei ole varaa nirsoilla tonttien kanssa

Uutta omakotitaloa omalla tontilla on melkein mahdotonta löytää läheltä Tampereen keskustaa. Tampereen kaupunki on linjannut, että se ei myy tonttejaan, joten ostajien vaihtoehdot käyvät vähiin.

– Ostajille on omaa tonttia tärkeämpää se, että asumiskustannukset pysyvät maltillisina, Friberg kertoo.

Eniten Fribergiä ihmetyttää se, miten vuokratontti ei näy hinnoittelussa ollenkaan. Hän on kuitenkin huomannut, että vuokratontin ja omistustontin kaupaksi menemisessä on selkeä ero. Vuokratontti näkyy usein talon pidentyneenä myyntiaikana. Sen sijaan asunto omalla tontilla saa ihmiset liikkeelle ja tulemaan asuntoesittelyihin.

Myös Jyrki Koskisella uuden kodin etsintä rajoittuu nykyään vain taloihin, jotka ovat omalla tontilla. Hän ei aio enää koskaan ostaa taloa vuokratontilta.

Onko vuokratonttilaisella vaihtoehtoja? Lue kommentti tästä.